Jump to content

Csicsóka az egészségért

2015. 10. 06. 10:00

A régi korok étrendje nem volt ennyire széles spektrumú, mint napjainkban, de az emberek már akkor találékonyak voltak. Hogy az egyhangú ételek ízvilágát megtörjék és feldobják, kísérletezni kezdtek, és egyre több mindenhez hozzányúltak, amit a környezetükben találtak.

A téli étrend még egyhangúbb volt elődeink számára, hiszen friss zöldség, gyümölcs már nem termett, éppen ezért nyúltak a csicsókához. Ez a finom növény nagy szolgálatot tett az emberek számára, mert a téli időszakban is frissen lehetett tálalni. Többféle népies elnevezése is ismert a csicsókának. Egykor nevezték földialmának, tótrépának, csókapityókának is. Magyarországon a XVII. századtól használják a konyhában ezt a növényt. Termesztése sem volt túl nehézkes, hiszen igénytelensége miatt nem is igazán kell gondozni. Fogyaszthatóságát illetően sokan kételkedtek a csicsókában, valószínűleg ezért is vált elfeledetté. 1927-ben például egyenesen emberi fogyasztásra alkalmatlannak minősítették ezt a növényt, néhány évre rá azonban megcáfolták ezt. A csicsókát tipikusan a szegény emberek eledeleként tartották számon, mert ízét jellegtelennek, semmilyennek vélték, termesztése pedig sem tudást, se eszközöket nem igényelt.

Az íze és még gumója is leginkább a burgonyához hasonlít, pedig a napraforgók rokona a csicsóka. Sokrétű, jól felhasználható növény, amely Észak-Amerikából származik, először Olaszországban és Franciaországban kezdtek termeszteni, majd Európába is bekerült. Ez az akár két méter magasra is növő növény a diabetikus étrend egyik alappillére. Ezen kívül üzemanyagot és alkoholt is készítenek csicsókából.

A csicsóka gumói inulint, fontos aminosavakat, nyomelemeket és B1-, B2-, C-vitamint tartalmaznak. Kedvező hatással van a vércukorszintre, így támogatja a hasnyálmirigy, a lép és a máj munkáját is. Éppen emiatt használják előszeretettek diétás étrendben a csicsókát. Lereszelt állapotban gyakran összekeverhető a karalábé, a retek ízével is.

A csicsóka kiváló alapanyaga lehet friss salátáknak, főzelékeknek és krémleveseknek is, de nyersen is fogyasztható. A csicsókából nyert lé fogyasztása is egészséges, nem engedi a vérnyomás magasba szökkenését.

(Kép forrása: daleysfruit.com.au)