Jump to content

Ne csak létezz, élj!

2020. 01. 27. 19:00

Nem kell túlságosan visszatekinteni az időben ahhoz, hogy észrevegyük, mennyit változott a világ, milyen fejlődéseken ment keresztül a tudomány, az emberiség.

Az érem két oldalát tekintve elkönyvelhetjük, hogy ma jóval könnyebb az életünk annak köszönhetően, hogy ügyes szakemberek számos olyan technikai megoldással könnyítik munkákat, amelyben szinte már csak a gombok nyomogatása jut nekünk feladatul. Ehhez mérten mégis nagyon elfoglaltak vagyunk, sokat dolgozunk, a modern technikai vívmányok ellenére is.

Valamikor, még a gépek létezése előtt is ugyanúgy volt élet. Az ember mindent megcsinált maga, technikai háttér nélkül is. Akkor is nagyon sokat dolgoztak, egészen más minőségben folyt bármilyen munkafolyamat. Ugyanakkor több idő volt arra, hogy mozogjanak (már csak a munkájuknál fogva is), hogy embertársaikkal foglalkozzanak. A családban töltött idő sem a tévé bámulását vagy a telefon nyomkodását jelentette, mint manapság.

A kényelem, a technikai vívmányok által a feladataink könnyebbé válásával mégsem marad annyival több időnk, hogy azt hasznosan eltöltsük. A választás természetesen rajtunk áll, de más a divat, a megszokott ma, mint régebben volt.

Azt gondolnánk, hogy ez a sok lehetőség, amelyet a modern kor nyújt számunkra, mennyivel okosabbá tesz minket is. Valójában véve pedig inkább tapasztalható az egysíkú gondolkodás, az elbutulás, az egymástól való elfordulás.

A családalapítás sem azt jelenti, mint korábban. Elég korán más felnőttekre bízzuk gyerkőceinket azért, hogy visszatérhessünk a munka világába és gyarapítsuk a család bevételét. Bölcsődébe, óvodába járatjuk a gyerekeket, és ha mégis együtt tudunk lenni velük, akkor is a tévé vagy az okos eszköz dajkálhatja őket.

Természetesen ez nagyon lesarkosított szelete az életünknek, de kétségtelenül jelen vannak mindennapjainkban. Egyáltalán nem kell minden technikai eszközt kiiktatni gyermekeink és saját életünkből. Ma már elképzelhetetlennek is tűnik ez, de akkor legalább fedezzük fel újra a természet, a játékok világát. Találjunk vissza oda, ahol őseink éltek, játszottak, nevelkedtek.

A nagyvárosi életmódot élők számára az állatgondozás, a növénytermesztés olyan, mint egy újfajta tudomány. A kertet művelők, a kisebb településeken élők viszont még könnyebben visszatalálhatnak a természeti erőkhöz, szépségekhez.

A mai kornak, a modernizációnak megvan az előnye, amelyeket ki is kell használnunk, de ugyanúgy vissza lehet térni a gyökerekhez is. A pénz hajhászása mellett szakítsunk időt egymásra, a szépségek felfedezésére, az értékek ápolására.

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)