Jump to content

Hagyd a házimunkát máskorra!

2019. 10. 18. 19:00

Az életünk rendesen fel van pörgetve, ha minden fronton igyekszünk megállni a helyünket, úgy a munkában, mint odahaza. Az egyensúly megtartására törekszünk, de ez kibillenhet.

A saját sorsunk jelentős részébe beleszólási jogunk van. Természetesen a körülmények is befolyásolják lehetőségeinket, döntéseinket, de mindig van választási lehetőség. Arra is, hogy megteremtsük vagy visszaállítsuk az egyensúlyt a saját életünkbe.

Jelzi a szervezetünk, ha nem jó az, ahogyan élünk. A munkába menekülni legalább annyira rossz megoldás, mint a munkával nem törődni.

Nemcsak a nőkre vonatkozik a házimunka elvégzése. Az bárki feladata lehet. A családban felosztva is végezhető a ház körüli munka, így jószerivel a férfire hárul a nehezebb fizikai munka elvégzése, míg a nőkre a háztartási munkák. Munka után hazaérve tehát nem azonnal a pihenésről szól a délutánunk, esténk.

Vannak napok, amikor annyira fáradtak vagyunk munka után, hogy nincs erőn az otthoni munka elvégzésére. Ellentétekbe ütközünk ilyenkor elveinkkel. Aki ugyanis kedveli maga körül a rendet, a tisztaságot, az valószínűleg akkor is elpakol maga után, ha nagyon fáradtan ér haza a munkából.

Akármilyen fáradtak is vagyunk, találjuk meg mindennek a helyét. Csak néhány mozdulatba kerül a dolgainkat a megfelelő helyre pakolni, és miután már átadhatjuk magunkat a pihenésnek, nem kell a holmijainkon átesni, mérgelődni, hogy semmi sincs a helyén.

A legédesebb az lenne egy nehéz nap után, hogy lerúgjuk magunkról a cipőt, ledobjuk a táskát, kabátot, majd beülünk a tévé elé, és átadjuk magunkat a pihenésnek. Nem is kell a munkahelyen való végzés után azonnal a házimunkába esni. Még, ha rendszeretők is vagyunk, vannak házimunkák, amelyek megvárnak. Sőt mindegyik olyan.

Adjunk magunknak egy kis időt, hogy lenyugodjunk. Mivel egyik ház körüli vagy házimunka sem végződik el önmagától, így néhány percen sem fog múlni. Igyunk egy kávét, teát, egy pohár vizet. Szellőztessünk ki otthon. Amíg a lakást átjárja a friss levegő, addig mi is kimehetünk a kertbe (feltéve, hogy van).

A házimunkák sora vár minden nap, de az otthonunkban engedjük meg magunknak azt, hogy ne csak a munkáról szóljon. Tudjuk élvezni azt a környezetet, amelyet magunk köré építettünk. Legyen az egy olyan lelki oázis, amelyben a rend és tisztaság uralkodik, de ha 2 csésze nincs elmosogatva, akkor se ugorjunk azonnal a házimunkába azután, hogy egy megterhelő napot tudunk magunk után.

Még indokoltabb félretenni a házimunkát, ha a családunkkal tudunk foglalkozni. Egy séta, egy közös játék, az asztal köré gyűlni és beszélgetni bármelyik házimunkánál fontosabb.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)