Jump to content

A böjt jó a testnek és a léleknek is

2019. 04. 16. 19:00

A népi és vallási hagyományok szerint a húsvétot böjt előzi meg. Nem is olyan rossz gondolat ez, hiszen az nem olyan drasztikus megvonásokkal jár, hogy azt nagyon meg kellene szenvednünk, mégis sokat tehetünk saját magunk érdekében.

A valláshoz mindig hozzátartozott a böjt, amely során az ember szervezete is megszabadulhat a salakanyagoktól, és ezáltal a rossz gondolatoktól. Egyúttal a magunkba figyeléshez vezető utat is jelentheti. Ha nem veszünk magunkhoz túlzott energiát, akkor a hízásnak sem adunk teret. Hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy sokkal több kalóriát veszünk magunkhoz naponta, mint amennyit elégetünk. Ez vezet az elhízáshoz is.

A böjt lehet teljes vagy részleges, de bármelyikformáját végezzük, szervezetünkben mindenképp végbemegy a tisztító folyamat és ezt fizikailag is érezni lehet. Megszabadulhatunk a felgyülemlett méreganyagoktól, ezáltal érezzük testünket könnyebbnek és szó szerint tisztábbnak is. A böjttel nemcsak a szervezetünk tisztul, de hatással van a lelkünkre is.

Mielőtt bárki böjtölésbe kezd, érdemes a háziorvos véleményét kikérni erről. Egyes esetekben ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy részleges megvonásban részesítjük magunkat, vagy teljesen elhatárolódunk bizonyos időre az étkezéstől.

A jelenkori világunkban megszokott, hogy minden adott körülöttünk. Élelemhez könnyen és gyorsan hozzáférhetünk. Gyakorta a legkönnyebb utat választjuk, és azt vesszük magunkhoz, ami már előre elkészített, gyorsan elfogyasztható. A böjt során azonban az ételhez való viszonyunkon kell változtatnunk, ami a elején valóság gyötrelem lehet. Akárcsak egy dohányos számára a nikotinmegvonás. Egyúttal arról is képet kaphatunk, hogy milyen viszonyt ápolunk az ételekkel. Az önismerethez is igazán jó eszköz lehet a böjt.

A böjtöt akár diétának, fogyókúrának, vagy tisztító kúrának is nevezhetjük, de a fizikai megnyilvánulásán túl lelki hatása is lehet. Amikor elszánjuk magunkat arra, hogy mi uralkodunk az ételek felett, és nem fordítva, akkor a böjt abban is segíthet, hogy életünkre másképp, tisztábban, tiszta lélekkel tekintsünk.

Aki kezdőnként szeretne böjtölni, ajánlott a nem túl drasztikus megvonással élni. A léböjt kúrák sokaságát lehet interneten megtalálni, de ugyanúgy böjtöt jelent az is, ha étkezéseinkből egy időre kihagyjuk a húsok fogyasztását. Elmaradhat a cukor megvonása, amely akár tartósan is végezhető. Kiterjedhet a kenyér, pékáruk fogyasztásának minimalizására, de ugyanúgy jótékony hatású lehet, ha rövidebb időn keresztül csak néhány alapélelmiszert veszünk magunkhoz, úgymint krumpli, rizs.

A húsvét előtti böjt negyven napos, de nem muszáj ezt a hosszú időt tartani. Miután az orvosunk áldását adta a böjtre, arra illik lelkileg is felkészülni, hogy tartható legyen. Határoljunk be magunknak egy időszakot. Az orvosunk véleményét is kikérhetjük, hogy melyik böjt lenne a legcélszerűbb és ennek megfelelően legyen otthon élelmiszerünk is. Legalább egy hét, de inkább tíz nap az a böjtidőszak, ami eredményes lehet a szervezetünk és a lelkünk számára. A normál kerékvágásba való visszaállást is fokozatosan kell bevezetni, hogy ne terheljük meg a szervezetünket túlságosan.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)