Jump to content

A stressz hatása a testünkre

2019. 04. 05. 19:00

A stressz olyan jelenség, amely mindennapjainkban feltűnhet, és nagyon sokszor azt kikerülni nem lehet, így inkább annak leküzdése, feldolgozása a fontosabb szempont.

A stressz egy állapot, amely kellemetlen érzés, de nem csak az érzésben nyilvánul meg, hanem annak testi, fizikai tünetei is jelentkezhetnek. Azt azonban már jó ideje tudjuk, hogy a lelki gondok a fizikális állapotunkban is megmutatkozhatnak, így egyértelmű, hogy a stressz is negatív hatással van a szervezetünkre.

Tartósan mindenképp gondot okot. Olykor egy-egy testrészre koncentrálódik a stressz általi fájdalom, így akik fejfájásra panaszkodnak, sok esetben nem az időjárási jelenségek lehetnek annak okozói, hanem akár a stressz is.

A munka világában élünk, hiszen hétköznapjaink nagyját a munkahelyünkön kell töltenünk, és aki nagyon precíz, szereti a saját kezébe venni az irányítást és/vagy a munkavégzést is, az maximálisan szeretne teljesíteni. Az állandó odafigyelés, a feladatok egységeire és összességére való rálátás, a feszített iram, a határidők miatti idegesség felőrli az embert, amely fejfájásban is megmutatkozhat. Érdemes valamilyen stresszoldó technikát megtanulni, és akár a munkahelyen is alkalmazni. Ilyenek a különféle légzési technikák, a jóga, a néhány perces torna, vagy egyszerűen csak elengedni a stresszt kiváltó gondolatokat.

Hogy mi köze a stressznek a nyak és a vállfájdalomhoz? Semmi összefüggést nem lehetne találni, de még a mondás is úgy tartja, hogy ha sokfelé kell figyelnünk, sok a problémánk, akkor azok mind nyomják a vállainkat. Nos, a terhek annyira összegyűlhetnek életünkben, hogy azt hatalmas zsákként cipelve visszük a vállunkon. Csoda, hogy megfájdul? És ha a vállunk fájhat, akkor a nyakunk is. Lehet a nyak, a váll fájdalmát a matracra, a párnára fogni, ki is cserélheted ezeket újabbra, jobbra, a fájdalom nem biztos, hogy megszűnik. Inkább a feladatok közül kell leadni néhányat, esetleg elengedni, nemet mondani arra, ami hanyagolható.

Alakulhat úgy az életünk, hogy egy vagy több nehézség is feltűnik az életünkben, amely nagyon foglalkoztat. Amíg azon küzdünk, hogyan tudnánk azokat megoldani, túlságosan sokat foglalkozunk a témával, vagy ahogy mondani szokták, sokat lovaglunk  témán. Ez pedig a derékfájdalomhoz vezethet, vagyis a stressz ebben a formában is megmutathatja magát.

A nyak-, a fej- és a derékfájdalom nem szervi probléma miatt jelentkezik, hanem az állandó feszültségből ered, így az öngyógyítás azzal kezdődik, hogy felismerjük a problémát, és megpróbáljuk megoldani, kibeszélni azt, segítséget kérni abban.

A stressztől még a gyomrunk is összeszorulhat, amelyet talán diákkorunkban többször megtapasztalhattunk, és felnőttként is jelen lehet. A feszültség azonban a mellkasunkra is rátérdelhet, pontosan úgy, mint amikor szerelmi problémával küzdünk.

A stresszt elkerülni nagyon sokszor nem tudjuk, ezért inkább az lenne a fő cél, hogy megfelelő technikákkal azt oldani tudjuk magunkban, hogy ne engedjük annak fizikai jeleit megmutatkozni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)