Jump to content

Hogy kezeled a stresszt? Csokival? Sütivel?

2019. 03. 13. 19:00

A harmónia keresésére törekszünk az életünkben, de olykor minden igyekezetünk ellenére belerondíthat valaki vagy valami annak menetébe. A problémák természetesen azért vannak, hogy megoldjuk azokat, de nem mindegy, hogyan reagálunk arra.

A legjobb természetesen az, ha bármilyen jellegű problémára higgadtan tudunk reagálni. Amennyiben nem azonnal cselekvést igénylő a felmerülő gond, abban az esetben érdemes átgondolva, felelősen cselekedni.

És mit tesz az, aki stresszevő? Mindegy, hogy mekkora a körülötte lévő feladat, milyen mértékű az őt érő stressz, a levezetés legjobb módját az édességekben látja. Na jó, talán mégsem a legjobb, mert utána meg önmagát vádolja a felszaladó kilók miatt, de mégsem tudja megállni, hogy bánatát ne csokoládéba, más finomságokba ölje. Ha te is túlságosan gyakran leled vigaszod az édességekben, akkor valószínűleg annak esztétikai megnyilvánulásait is tapasztalhatod magadon. Ezzel egyáltalán nem vagy egyedül a világban, sőt! Aki ebbe a kategóriába tartozik, az jól tudja, hogy feszülten és idegesen képes felfalni nemcsak édességet, de talán olyan ételeket is, amelyeket nem is feltétlenül kíván, de a hűtőt kinyitva szinte hívogatják.

A stresszhelyzetre azonban vannak olyanok, akik ennek ellenkezőjével reagálnak. Azaz feszült állapotban egy falat befogadására sem képesek. Gyomruk szinte gyűszűnyi nagyságú, így nemcsak nem kívánják, de le sem nyelnek falatokat.

Minden, ami finom, az szinte biztos, hogy vagy erkölcstelen, vagy hizlal. Így tartja a mondás is, de van benne valami. Stressz esetén szinte biztos, hogy nem a kígyóuborkát kívánjuk meg, vagy a salátákat, hanem olyan ételre vágyunk, amely levezeti a feszültséget, sőt örömet élünk át, miközben majszoljuk. Ez leginkább a csokira és a süteményekre igaz, így a legtöbben ezt is vesszük magukhoz, amikor vigaszra van szükségük. A nyelvünk tele van ízlelőbimbókkal, és az a terület, ahol az édes ízt érzékeljük, tele van olyan receptorokkal, amelyekkel a stressz által kiváltott hormonokat is érzékeljünk. A feszültség tapasztalásakor ezért is kívánjuk az édességet, mint a sós ételeket.

Mindenkinek vannak kedvenc ételei, ízei, amelyek nem feltétlenül édesek, ám amikor stresszes helyzetbe kerülünk, akkor a feszültséget a kedvenceinkkel is megkísérelhetjük orvosolni, mert igazán örömet jelenthet az elfogyasztásuk.

A stresszevés problémáját mindenki felismerheti saját életében. Ha pedig már ismert, hogy kritikus pillanatokban azonnal olyan ételélt nyúlunk, ami hizlal, egészségtelen, akkor erőszakkal ugyan, de át kell programozni magunkat. Ilyen esetben édesség helyett nyúljunk inkább egy pohár vízért, minden esetben.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)