Jump to content

Azért nem megy, mert nő

2019. 02. 13. 19:00

Nem választhatunk, a genetika dönt arról, hogy fiúként vagy lányként születünk a világra és onnan fogva annak megfelelően nevelnek, nevelkedünk, és utána már aszerint is viselkedünk.

Ahhoz mérten, hogy melyik nemet képviseljük, aszerint éljük életünket, és ez minden aspektusban megnyilvánul már pici gyermekkorunkban és felnőttként még inkább. A fiúk, a férfiak az erősebb nemet képviselik, és ez fizikumukban valamint hozzáállásban is megnyilvánul. Felnőttként ők a családfenntartók, legalábbis szeretik ezt érezni, ám a mai világban már a nők is működhetnek a családban úgy, mint jól kereső, sőt a férjnél is jobban kereső fél.

Mégis megvannak azok a sztereotípiák, amelyek a nők és a férfiak gyengeségeit kihangsúlyozzák szinte mindig, amikor az szóba kerül. A fiúkat, férfiakat általában eleve jobban érdekli a technika világa, a szerkezetek működése, szerelése, ám mindig akadnak olyan kivételek, akik ezeket rendre felrúgják. Vagyis néhány hölgy annak ellenére, hogy a gyengébb nemhez tartoznak, mégis hihetetlen érzékkel és ügyességgel vetik bele magukat abba a világba, amelyik alapvetően férfias jellegű.

Nemcsak az autók, motorok ismerete, azok szerelése férfias, hanem azok vezetése is. Ez a jelenben már egyáltalán nem igaz, hiszen számos hölgy rendelkezik jogosítvánnyal, és férfiakat meghazudtoló módon képesek a járművek vezetésére.

A sztereotípia miatt azonban ezt sokan nem hiszik el a nőkről. Biztosan mindenki ismer olyan férfit, aki fennen hangoztatja, hogy a vezetés férfidolog, a nők, tény, hogy képesek valamilyen szinten elmanőverezni egy járművel, de sosem lesznek olyan ügyesek, mint a férfiak. Egyes erősebb nem tagjait képviselők egyenesen kivennék a kormányt a nők kezéből. Ha egy autó lassabban megy a kelleténél, azonnal kibukik a férfiak száján: "Biztosan fakanál vezet."

A társadalmunkban is az az általános, hogy a nők helye a konyhában, a tűzhely mögött van, nem pedig a kormánynál. A nőknek se érzékük, se tehetségük, se szakértelmük nincs a vezetéshez, és ezt sok interneten keringő videóval is alá tudnák támasztani a férfiak.

Valljuk be őszintén, van is egy kis félsz talán minden nőben akkor, amikor volán mögé ül. A sztereotípia kihat az elmére, és van, aki tényleg úgy érzi, hogy egy autó vezetése nem okoz örömöt, de a gyerekek szállításához, az élet megkönnyítése miatt muszáj használni az autót. Van, akiben ez a félsz tényleg dolgozik. Vajon tényleg jobbak a férfiak a vezetésben?

Egy autó úton tartása nem nehéz dolog. Nem ez a hölgyek mumusa, hanem a párhuzamos parkolás és talán még inkább a tolatás. A rossz női sofőrök sztereotípiáját főleg ez a két manőver alapozza meg. A helyzet csak még rosszabb, ha a tolatást egy férfi nézi végig.

Jó ideig a nők egyáltalán nem is vezethettek, ezért a férfiak jóval nagyobb technikai előnnyel rendelkeznek. A vezetést oktatók java férfi, és némelyikükben biztos van némi kétség, amikor egy női sofőrjelölt ül a volán mögé. Emellett a nők férfi családtagjai is türelmetlenebbek akkor, ha nő ül a kormánykerék mögött. Ha ilyen személy ül a nő mellett, persze, hogy frusztráltabb, és ha tényleg nem úgy csinál valamit, ahogy kellene, akkor érvényesül a nők önbeteljesítő jóslata: Rossz sofőr vagyok! Nem tudok vezetni. És tényleg, ha valami kellemetlenség történik vezetés közben, a nők sokszor hivatkoznak nemükre, azért nem megy nekik. A női kamion-, busz és egyéb jármű profi sofőrjei pedig pillanatok alatt cáfolni tudják ezeket a beállítódásokat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)