Jump to content

Borban az igazság és mellette a szépség is

2018. 08. 03. 19:00

Az alkoholos italok tartós és nagyobb mennyiségű fogyasztása káros az egészségre és mentálisan is leépíthet. Sok család életét teheti tönkre az alkoholizmus, de szeszes italt úgy is lehet fogyasztani, hogy annak csak jótékony hatását érezzük.

A szőlő kedvelt őszi gyümölcsünk, amelyből a bor is készül. A borkészítés titkát már régóta ismeri az ember és kedveli is, mert alkoholtartalma mellett számos, az egészségre is jótékony hatóanyagot tartalmaz. A mértékletes borfogyasztással tehát megőrizhetjük az egészségünket, azonban még ránctalanítóként és az öregedés lassítására is alkalmazható. Csak idő kérdése volt, hogy mikor kezdik felhasználni a kozmetikában is.

A „Borban az igazság” mondást ezentúl ki lehet terjeszteni, hogy a szépség is benne van. A borterápia célja pedig pontosan az, hogy ne csak az igazság, de a szépség felé is közelítsünk.

A borterápia Franciaországból indult, onnan terjedt el. Képzelj el egy fürdőkádat, amelyet feltöltenek borral, de úgy, hogy az alkoholtól mentesített, csak a bor alkotórészeit tartalmazza, és ebben kell megmártózni. A kádból kilépve hidegen préselt szőlőmagolajjal alaposan bekenik az ember testét, kap egy egész testre kiterjedő masszázst, amelyet tönkölypakolás követ. Ha ez már önmagában kedvet hozna, akkor még azt is hozzátesszük, hogy a borterápia lényege nemcsak a bor külső felhasználása, hanem a belső is. Ezért a kezelést gyümölcsökből, halból álló egészséges ételek fogyasztásával zárják, leöblítve a falatokat kis mennyiségű borral.

A bor, főleg a vörösbor olyan anyagot tartalmaz, amely kedvező az ember szervezetének. Egészségvédő hatása mellett meg kell említeni, hogy erős antioxidáns és gyökfogó. A vörösbor fogyasztásával megelőzhető az érelmeszesedés, az érszűkület kialakulása. Segíthet a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. A kutatásokból az derült ki, hogy a vörösborban nincs rákkeltő anyag. Természetesen a fehérboroknak is van jótékony hatása a szervezetünkre. Nem azt jelenti, hogy nyakra-főre vörösbort kell inni, sőt a mértékletesség a lényeg, amely azt jelenti, hogy férfiak esetében napi két deciliter vörösbor fogyasztása akár gyógyszerként hathat, és a nők esetében ez napi egy decilitert jelent.

A bort sokan kedvelik, de már tudjuk, hogy nemcsak fogyasztani lehet, hanem fürdőzni is benne. A borterápia, vagyis vinoterápia felüdülést jelenthet a testnek és a léleknek egyaránt. Kellemes borfürdő, majd masszázs, ezután boros, szőlős kozmetikai kezelés jár, és hogy stílusos és borosabb legyen a terápia, természetesen borkóstolás is jár hozzá. A vinoterápia tehát minden érzékszervünkre kiható kezelés, hiszen felpezsdíti a bőr vérellátását, a szőlő kifejti jótékony hatását a bőrünkön, miközben a borfogyasztás kellemesen ellazít.

Azért részesítik előnyben a vörösbort a vinoterápia során, mert a fehér szőlő is egészséges, így az abból készült bor mértékkel történő fogyasztása is jótékony lehet, de a bordó színű szőlő héja sokkal több hatóanyagot tartalmaz.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: healinglifestyles.com, worldofcruising.co.uk, centrobellezzataormina.it)