Jump to content

Komolyan kell a (komoly)zene!

2018. 04. 10. 19:00

A legtöbben szeretjük a zenét, és amint alkalom adódik arra, be is kapcsolunk valamit. Lehetünk szomorúak, a zene vigaszt nyújthat, de a vidámságra is okot adhat. Dalban kifejezhetjük érzelmeinket. Felpörget vagy megnyugtat.

Az eszközhasználó ember mindig is zenélt, mert a zenének üteme van, amely megnyugtat, rendszert vihet az életünkbe. A zene megríkat vagy épp mulatozásra ad okot, de mindig jelen van életünkben. A zene és a ritmus fejleszt. Fejleszti a gyerekeket, ezért szokták azt mondani, hogy hallgattassunk komolyzenét a gyerekekkel, mert attól okosabbak lesznek. Erre ugyan nincs tudományos bizonyíték, de az biztos, hogy nagy bajt nem teszünk gyermekeinkkel, ha komolyzenét is hallgattatunk velük.
Mielőtt folytatnád az olvasást, máris belekezdhetsz lelked ápolásába:

 

Gyógymódként
Zenével nem lehet minden betegséget meggyógyítani, de az sem véletlen, hogy létezik már az a kezelés, amit zeneterápiának neveznek. Az emberiség evolúciós fejlődésében mindig jelen volt a zene, a zeneiség valamilyen formája, így az emberiség fejlődésére is hatott a zene.
Sőt a zenére tekinthetünk úgy is, mint az öngyógyítás egyik módjára. Mit teszünk, ha nagy szerelmünk szakított velünk? Érzelmes dalokat hallgatunk, főleg azokat, amelyek a párunk kedvencei is voltak, és hangosan bömbölünk. Mit teszünk, ha egy nagy versenyen a hazánkat képviselő sportoló nyer? Együtt énekeljük vele a himnuszt, mint ahogy ünnepi alkalmakkor is megtesszük. Mit teszünk, ha egy nagy mulatságba keveredünk bele? Együtt éneklünk a zenekarral, a tömeggel. Tánc és ének vár kifulladásig. A zene jelen van jó és rossz hangulatunkban egyaránt.
A zene nem gyógyír minden betegségre. Kiegészítő terápiaként azonban akár otthon is alkalmazhatjuk. Nem kell ehhez semmiféle orvosi javaslat és előírás. A zene javítja az ember önbizalmát, önértékelését, segíthet a depresszióból kilábalni. Nem véletlenül foglalkozik több tudós azzal, hogy a zene hatásait tanulmányozza.
Ha a zenék gyógyítanak, akkor az is elképzelhető, hogy más-más zenei stílus hatásfoka sem egyforma. Ezt már a szakemberek is igazolták kísérletekkel. A zenék ritmusa adja a gyógymódot, mert erre reagálnak a neuronok. Minden zenének megvan a maga ritmusa és hangszíne, de ha gyógyítani szeretnénk magunkat, akkor a legjobb hatással a komolyzene lesz ránk.
A komolyzenével senkinek nem árthatunk, terápiás módszerként is alkalmazható. Ha lelki bajunk van, amelyet okozhat szerelmi bánat, más kudarc, oldhatjuk komolyzenével. Az egyik leghatékonyabb megoldás a depresszió elűzésére, ha egymagunk félrevonulunk és komolyzenével ápoljuk lelkünket.

Nemcsak a gyerekek memóriáját fejleszti a komolyzene hallgatása, de a felnőttekét is. Sőt éberebbé is tesz, és jobban tudunk koncentrálni. A legjobb, ha akkor is szól a komolyzene, amikor valami egészen mást csinálunk. Főzés, mosogatás közben is szólhat háttérzeneként Vivaldi vagy Mozart, de ugyanúgy a játék aláfestéseként is alkalmazható.
Sőt ha nehezen jön álom a szemünkre, ugyancsak megoldást nyújthat a komolyzene, mint altató. Lecsendesíti gondolatainkat, lenyugtatja szervezetünket és könnyebben merülünk álomba. Nemcsak a jó éjszaka érdekében érdemes komolyzenére váltani, hanem a belső harmóniánkat is megteremti. Így nemcsak az ébredés lesz jobb, de az életet is könnyedébben tudjuk venni. Természetesen nem old meg minden gondot, de másképp tekinthetünk életünkre, aktuális helyzetünkre.

Amikor úgy érezzük, olyan feszültség tombol bennünk, hogy legszívesebben egyedül kifutnánk a világból, akkor a futás lehet egy jó alternatíva, de még hatékonyabb lehet, ha fülünkben szól a komolyzene. Egyszerre lesz a testünk és a lelkünk is egészséges, és ha a kettő egymással harmóniában van, akkor beköszönt a boldogság, elégedettség.

(Forrás: marmalade.hu | sopm.gg, crosseyedpianist.com, news.usc.edu/képek | youtube.com/videó)