Jump to content

Ne hagyd, hogy a munkahelyi stressz rátelepedjen az életedre!

2018. 03. 19. 19:00

Stresszes legtöbbünk élete. Az olyan nagyon vágyott hétvégék és hosszabb szünetek sem a gondtalanságról szólnak. Jóformán ezekben az időszakokban végzünk el olyan feladatokat, amelyeket a munkahelyünk miatt nem tudunk megvalósítani. Csoda, ha kiégünk, elfáradunk?

Ki szerencsésebb, ki kevésbé az, de ha a munkahelyen stresszmentesen és olyan környezetben tud valaki dolgozni, ahol jól érzi magát, az hihetetlen nagy kincs. És amikor még maga a munkafolyamat is inkább a hobbihoz közelít, mint napi kényszer a betevőért, na, az a legjobb. Ez azonban sokak számára csak álom. Ám még akkor is, ha valaki imádja munkáját, de az nagy terhek cipelésével jár, óriási a felelősség, akkor bizony óhatatlan, hogy a stresszt ne cipelje haza. Bármennyire nem szeretnénk, mégis megtörténhet, így olyanokon csapódhat le a dühünk, a feszültségünk, a fölös energiánk, akiken nem szeretnénk. Mondjuk, kiütközhet a munkahelyi stressz a magánéletünkben, a párkapcsolatunkban.

Alig várjuk, hogy hazaérjünk esténként. Mit tesznek a párok tagjai, amikor nap végén újra látják egymást? Legjobb esetben beszélgetnek a napi történésekről, és ha ezt normális keretek között tudják tartani, akkor se nyál, se vér nem fog folyni egy ilyen beszélgetés során. A párkapcsolaton belüli kommunikáció szerepe vitathatatlan, ám ha az csak egyoldalú, és mindig csak az egyik fél panaszkodik, ócsárol, csak ő tud megszabadulni így a stressztől, az a másik fél számára nagy teher. Arról nem is beszélve, hogy egy idő után rettentő unalmas is, ha mindig csak mások szidása megy anélkül, hogy valami előrelépés történne az ügyben. Az állandó panaszkodás csak rontja a hangulatot és a kapcsolat rovására is mehet. A jó kommunikáció azt jelenti, hogy tényleg beszélgetünk a partnerünkkel, érdekel az ő véleménye is. Ez elmélyítheti a kapcsolatot és még a megoldáshoz is közelebb vihet.

A munkahelyi feladatok olykor az átlagosnál nagyobb terhet rónak az emberre. A határidők betartása, a teendők felhalmozódása megnehezítheti a munkanapokat, és este hazaérve már nehéz magunkra venni a mosolygós, jókedvű énünket. Mégis ezt kellene tennünk, hiszen a nap végén tud a család akkor érdemeleges időt együtt tölteni. A gyerekek életében is lehetnek történések, őket ugyanúgy meg kell hallgatni, be kell vonni a beszélgetésbe. Bármilyen nehezünkre esik is egy-egy kifacsaró nap után mosolyogni, mégis koncentráljunk a párunkra, a gyerekekre, a családra. Sőt, amikor nap közben úgy érzed, hogy elfáradtál, és még messze van a vége, akkor üzenhetsz szeretteidnek sms-ben, találkozhattok egy kávé erejéig, de ha ezekkel nem is élsz, akkor elindíthatod a napjukat egy-egy kedves üzenettel. A hűtőn, a reggeli mellé is kirakhatod személyes kis üzenetedet, de akár elrejtheted a táskájába, zsebébe.

Mindenki számára szükséges egy olyan hely, ahová el tud húzódni akkor, amikor arra igény van. Ez nem jelenti azt, hogy gond van a kapcsolatban, egyszerűen mindenki vágyhat néhány perc csendre és egyedüllétre. Ha ez veled is előfordul, akkor mondd el párodnak igényeidet. Addig átveheti a gyerekek és a házban is az irányítást. Egy kis idő után újult erővel térhetsz vissza a családod közé. Az is nagy segítség egymás számára, ha lehetőséget biztosítatok egymásnak arra, hogy valamilyen mozgást beiktassatok az életetekbe. Mindegy, hogy edzőtermi, vagy szabadtéri edzés, az egyik legjobb módja a stressz levezetésének.

(Forrás: marmalade.hu | officepulse.captivate.com, edensprings.co.uk, relaxandshine.com.au/képek)