Jump to content

Végtelen kimerültség

2018. 02. 25. 19:00

A női lét velejárója azok a bizonyos nehéz napok. A környezetünkben élő, minket ismerő férfiak is sejtik, hogy ciklusunk melyik részében járunk éppen. Egyszer feszültebbek vagyunk, máskor pedig aluszékonyabbak.

Gyermekként mennyire vágytunk arra, hogy végre felnőttek lehessünk. A szabadság, a magam ura érzést nagyon vágytuk és imádtuk volna, ha végre senki nem szól bele, hogy mit és mikor csináljunk. Ahogy egyre jobban megcsapott a felnőttkor szele, rájöttünk, hogy az nem is mindig olyan, mint ahogy képzeltük. Nővé válni sem olyan egyszerű. Egyéntől függően máshogy éljük meg a menstruációt. Ha időben és megfelelő felkésztést kapunk, akkor nem ijedünk meg, ám hozzá kell szoknunk a gondolathoz, hogy jó néhány évtizeden keresztül számolnunk kell a vérzés esetleges kellemetlenségeivel. Már napokkal korábban tapasztalhatunk testünkön néhány változást, amely jelzi, hogy hamarosan menstruálni fogunk: feszülő mell, érzékeny mellbimbó, görcsölő has, derékfájás, levertség.

Egy férfi számára ez könnyen tűnhet nyűgösködésnek, de ez az, amelyet ők igazán megérteni sosem fognak. Vannak, akik minden hónapnak egy bizonyos szakaszát sokkal nehezebben vészelnek át, mint mások, mert erősebb fájdalmakkal küzdenek meg. A szerencsések sem ússzák meg azonban. Habár esetükben nincs szó nagy fájdalomról, azért a menstruáció bizonyos jeleit ők is észrevehetik magukon.

Bizonyára te is jártál már úgy, hogy egy pörgős nap előtt, amikor tudatosan készítetted magad a tennivalókra, mégis azt érezted, hogy legszívesebben ki sem másznál az ágyból. Erőtlennek, bágyadtnak érezted magad annak ellenére, hogy tudtad mennyi minden vár rád. Nem voltál beteg, csak épp ciklusodnak abban a szakaszában jártál, amikor még a hormonok is nyugalomra intettek. Még az igazán energikus, atombomba töltettel rendelkező nők is lelassulhatnak kicsit a menstruáció alatt, amelyet a természet alakított így.

A menstruáció a végkifejlett, de előtte már napokkal azon dolgozik a testünk, hogy várja a hímivarsejteket megtermékenyítés céljából. Ha ez nem történik meg, akkor azok a hormonok is kisebb szintben lesznek jelen a szervezetben, amelyek a megtermékenyített petesejt utazását és beágyazódását segítik. A hirtelen bekövetkezett hormonszint visszaesése nemcsak a petesejtekre van hatással, hanem az egész női testre. Az addig kimeríthetetlen energiájú nő így válik azzá, aki néhány napon keresztül legszívesebben ki sem mozdulna otthonról, és csak aludna, és aludna. Ezekben a napokban ne tervezz világmegváltó eseményeken való megjelenést. A hormonszint vészes zuhanása olyan fáradtságot okozhat, amelyet egészen addig érezhetünk, amíg a szint újból nem normalizálódik. Bezzeg a vérzés után néhány nappal megint energikusak vagyunk. Ekkora érdemes minden olyan programot betervezni, ami nagyobb energiát igényel.

(Forrás: marmalade.hu | survivingmenopause.org, pinterest.com, newhealthadvisor.com/képek)