Jump to content

Az élet függővel

2018. 02. 23. 19:00

Együtt élni valakivel nehéz lehet, ha semmi közös nincs a két ember között. Egy párkapcsolatban sok minden akkor derül ki, ha huzamosabb időt töltenek egymás társaságában. Az összeköltözés nagy vízválasztó lehet a szerelmespárok életében. Még nagyobb a nehézség, ha az egyik fél szenvedélybeteg.

Azt mondják, hogy a szerelem nem válogat. Sem kor, sem származás, sem távolság nem számít, ha egyszer két ember igazán egymásra talál. Egyre elfogadóbb a társadalmunk az olyan kapcsolatokat illetően, amely nem az átlagoshoz tartozó. Így tehát talán már annyira rá sem csodálkozunk az egyneműek szerelmére, vagy arra, hogy nagy korkülönbség van férfi és nő között (mindegy, hogy kinek a javára). Ami a családi fészek falai között történik, az pedig magánügy. Mi a helyzet azokkal, akik valamilyen függőséggel élő emberbe szeretnek bele? A komoly alkohol vagy drogfüggőségnek számos jele van. Ha azonnal nem is veszi észre az ember, az előbb vagy utóbb, kiderül. Milyen személy az, aki párja ismert függősége mellett vállalja a kapcsolatot, akár az együttélést is?

Nos, bármilyen függőség kihat a fogyasztó, de a családja életére is. Mégis többen döntenek úgy, hogy felvállalnak egy ilyen szerelmet. Nemcsak minket, de a tudósokat is érdekli az a kérdés, hogy milyen kapcsolat lehet az, ahol az egyik fél függő? Egyesek szerint, aki egy függőségben szenvedővel osztja meg az életét, az maga is függő. Ha nem is a drogé, vagy az alkoholé, de a mindenáron segítés, megmentés a függősége. Ez akár eredhet gyermekkori tapasztalásokból, ha mondjuk valamelyik szülővel már meg kellett élni a függőség valamilyen formáját. Sok és akár csúnya dolgokat láthatnak így a gyerekek, és annyira beléjük ívódik az, hogy segíteni kell az ilyen embereken, mint ahogy megpróbálták az anya és/vagy az apa esetében is.

A függővel kialakított kapcsolat hátterében ezer más dolog húzódhat. Aki beleszeret egy olyan emberbe, akinek napjaiba szervesen beletartozik függőséget okozó szer fogyasztása, azzal nagyon nehéz a közös élet. Habár a kapcsolat elején mindenki elhiszi magáról, hogy meg tudja változtatni szerelmét, és annak is hisz, amit a párja ígér. Tiszta pillanatában tudja, hogy amilyen életet képvisel, az mindenhogy és mindenkire káros, de a szer hiánya frusztráltságot, rossz érzést, fájdalmat kelt benne. Szükségét érzi, hogy visszaálljon az a csalóka álnyugalom, amelyet a szer kivált belőle.

A függőség rabjainak életét, viselkedését egyértelműen befolyásolja szer fogyasztása, azonban a vele élő személyek is megtanulnak az adott helyzettel együtt élni. Az ilyen viszonyrendszer azonban nem felemel, hanem leépít, nemcsak a függőt, de a környezetét is. Miközben a függő személy küzd saját szenvedélybetegségével, a vele élő párjában is kialakulhat egy függőség, a társfüggőség. A szenvedélybetegek párjai megpróbálhatják a szer fogyasztását meggátolni, szabályozni, ellenőrizni. Büntetéseket róhatnak ki, fenyegetőzhetnek, féltik, és megmenteni igyekeznek társukat. Sokszor éreznek bűntudatot a függővel élők párjai, és akár áldozatként is feltüntethetik magukat.

(Forrás: marmalade.hu | wheregraceabounds.org, rolereboot.org, india.com/képek)