Jump to content

Maradj még! Menj már! Avagy a lelki bántalmazásról

2018. 02. 19. 17:00

Miért olyan vonzóak a rosszfiúk egyes nők számára? Van, aki úgy tűnik, hogy sosem tanul és egyik rossz kapcsolatból a másikba ugrik. Mások benne maradnak az akár még bántalmazó kapcsolatban is, miért?

Nem kell kék-zöld foltoknak az ember testét borítania ahhoz, hogy egy kapcsolatban bántalmazásról beszéljünk. Természetesen elítélendő, ha egy fizikailag erősebb férfi a gyengébb nő ellen fordul. Még a testi bántalmazás sem derül ki sok esetben, a lelki azonban még rejtettebb tud maradni. Felhördülünk, ha közelünkben, vagy a médiából azt halljuk, hogy egy férfi bántalmazta párját. El is ítéljük, pedig a verbális bántalmazás ennél jóval gyakoribb és többen bántják így párjukat, mint gondolnánk. Még csak nyomot sem hagy a nő (vagy férfi) testén, de a lelke annál inkább sérül.

A lelki bántalmazás szépen lassan bontakozik ki. Elejtett csúnya, bántó, sértő szavakkal illeti a párját, majd az felfokozódik és mindennapossá válik annyira, hogy a másik fél szinte megsemmisül. Külsőleg nincsenek monoklik, foltok, azonban a lélek olyannyira sérül, hogy a bántalmazott fél (mert lehet nő, de akár férfi is) önértékelése, önbecsülése a nullával lesz egyenlő.

Hogyan válhat az egykori nagy szerelem olyanná, amelyben az okozza az örömet, ha a párját megalázza, megsemmisíti, megfosztja saját identitásától?

A szerelem vaksága bizony számos titokról csak jóval később rántja le a leplet. Akkor, amikor már akár évek óta benne vagyunk egy kapcsolatban, már a közös egzisztenciát is megteremtettük. Lehet, már az első időkben is volt olyan érzésünk, hogy valami nem stimmel a párunkkal, de a szép szavak dicshimnusza elnyomták a megérzéseket. Kívülről is kaphattunk információkat arról, hogy a férfi, aki velünk van, nem a személy, akinek mutatja magát, de irigységet érezhettünk ezekben a szavakban és hittük, hogy ha valami alapja is van, akkor meg tudjuk változtatni a párunkat. Sokan beleesünk ebbe a hibába, és így megy ez már évezredek óta. Mégsem tanulunk belőle. Aztán kibukik az első igazán sértő, velőig hatoló durva szó. Olyan mélyen érint, ahogy senki mástól nem fájhatna az elhangzott szó, hiszen szerelmünk bánt. Szemet hunynánk felette, hiszen mindenkinek vannak rossz napjai, és van, hogy nem tudunk a szánkon fékezni. Meg is bocsáthatunk, de mi van akkor, ha egyre durvábbá és gyakoribbá válik a verbális bántalmazás?

Az ilyen kapcsolatokban a bántalmazott részéről nincs kellő önbizalom, öntisztelet és önelfogadás. Önmagába vetett hite pedig egy bántalmazó kapcsolatban csak tovább gyengül. Csakhogy a bántalmazó sem egy erős jellem. Habár uralkodik párja felett, valójában egy éretlen és bizonytalan személyiségről van szó. Kisebbségi komplexusát már gyermekkora óta hurcolja, és amikor rátalál gyengébb párjára, végre kiélheti azt, hogy övé a hatalom, uralkodhat valaki felett. Eleinte nem is tudatosan teszi, hanem egy-egy helyzet váltja ki, de ráérez az ízére, és később már élvezi a helyzetet.

Ha azt találjuk, hogy ilyen kapcsolatban élünk, akkor bizony, csak a váltás, a szakítás vethet véget ennek a lélekgyilkos állapotnak. Vedd komolyan a verbális bántalmazást, ha te is benne vagy. Még időben kell cselekedned, ugyanis a folytonos ígérgetéssel sem fog a helyzet megváltozni. Ez amolyan takarodj innen-gyere ide kapcsolat.

(Forrás: marmalade.hu | blog.souldoctors.com, getwelltoday.net, marriage.com/képek)