Jump to content

Lélekmentő téli időszak

2017. 12. 18. 19:00

Rövidek a nappalok, és ha ez nem lenne éppen elég, még hideg is van. Nem kéne, hogy ez meglepjen minket, hiszen teljesen természetes időjárási jelenségek ezek télen. Mégis bezár minket az otthonunkba. Legalábbis sokan küzdenek a téli depresszióval.

Mire a munkából, iskolából haza érnek a családtagok hétköznap, már be is sötétedett. Ebben az időszakban is vannak jó kis programok, de javarészt zárt és meleg helyen. Habár a karácsonyi vásárok idejét éljük, mégis ilyenkor a hideg idő és a sötétség miatt hajlamosabbak vagyunk otthonunkba behúzódni. A tél alkalmas az otthoni bekuckózásra, és ilyenkor egy kicsit elszigeteltebben élünk. Csakhogy ez nem mindenkit visel meg, de vannak, akik szinte depresszióba esnek. Az ünnepek közeledte pedig ezt a rossz hangulatot csak fokozhatja.

Habár örülnünk kellene a szeretet ünnepének, de akinek valami gondja van, nem úgy éli meg ezt sem. Ha a létfennmaradásért küzd a család, akkor a karácsony bizony lehet nagyon szegényes, és ez nyomasztó. Akinek a családjában haláleset történt nemrégiben, vagy betegség nehezíti meg az életet, ugyancsak nem tudja úgy értelmezni az ünnepet, mint ott, ahol minden rendben van. Aztán ott vannak azok, akik egyszerűen csak nehezebben viselik a napfény hiányát, a nappalok rövidségét, nem szeretik a hideget.

A depresszióra hajlamos embereket rosszul érintheti az évszakok változása. Ez a fajta szezonális kedélyállapot ingadozás a fény hiányának számlájára írható. Amikor semmi különösebb ok nem indokolná, hogy a hangulatunk küszöb alatt legyen, mi mégis kedvetlenek, szomorúak vagyunk, az akár a télnek is köszönhető. A mai világunk velejárója ez. Télen ugyanis jóval kevesebb időt töltünk a szabadban. Hétköznaponként mindenkinek megvan a maga elfoglaltsága, hétvégén pedig rendszerint otthon igyekszünk utolérni magunkat. Alig megyünk ki a szabadba, pedig napközben lenne lehetőség némi napenergiára szert tenni, mégsem tesszük.

Tény, hogy korán sötétedik télen, és az is, hogy hideg van. Sőt mi több, teljesen normális is. Ezen nem szabad fennakadnunk, hanem keresni kell a lehetőséget, hogy némi napfényhez jussunk. Télen is süt a nap, ezért ha így alakul, és lehetőségünk is van rá, irány a természet. Néhány perces séta is jót tesz.

Az ünnep arra ad lehetőséget, hogy szeretteinkkel együtt lehessünk. Ezzel éljünk is. Ápoljuk tudatosan szociális kapcsolatainkat. Keressük fel barátainkat, távolabbi rokonainkat is.

A karácsony és a szilveszter sokaknál szól a mértéktelen habzsolásról is. Ha nem akarunk néhány kilót az ünnepek alatt felkapkodni, és nem akarjuk a depressziónkat növelni, akkor mértékkel kell fogyasztani az ünnepi étkekből. Természetesen nem arról van szó, hogy vissza kell utasítani az ünnepi fogásokat, hanem inkább arról, hogy nem kell degeszre ennünk magunkat. Iktassunk be sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonából készült terméket.

Nemcsak az ételek, de az italok fogyasztása is hangsúlyossá válik az ünnepek alatt. A mértékletesség ebben a tekintetben is jó tanács. Csak alkalmakkor fogyasszunk cukrozott üdítőitalokat és alkoholt.

A tél nem a legpompásabb időszakunk, színekben sem igazán állunk jól. A szürkeségből ki lehet azonban törni, ha színesebb ruhákat veszünk fel, valamint otthonunkban is színes gyertyákat gyújtunk, karácsonyi égősort kapcsolunk. Keresni kell valami jó elfoglaltságot: olvassunk, hallgassunk zenét, társasjátékozzunk a gyerekekkel, nézzünk szívet melengető filmeket.

(Forrás: marmalade.hu | additudemag.com, cnn.com, meetmindful.com/képek)