Jump to content

Dehogy vagyok függő. Tudok telefon nélkül élni, vagy mégsem?!

2017. 11. 17. 17:00

Világunk az informatikának és a technikai vívmányoknak köszönhetően jelentősen könnyebbé vált, megváltozott. Észre sem vesszük, hogy mennyire befészkelték magukat ezek az eszközök magukat az életünkbe.

Egészen addig állítjuk magunkról, hogy képesek vagyunk televízió, internet, okostelefon, autó – és még hosszasan lehetne sorolni – nélkül élni, amíg be nem következik az az állapot, hogy nincs nálunk se a telefonunk, nincs internet, vagy nincs a közelünkben tévé, vagy ezek közül egyik sem. Hirtelen válna unalmassá és egyhangúvá az életünk. Azaz csak addig, amíg tudatunk nem alkalmazkodna a helyzethez, ugyanis az ember találékony. Talán újra felfedeznénk az olvasás élményét, többet beszélgetnénk családtagjainkkal, barátainkkal, előtérbe kerülnének játékok.

Csakhogy ma már a kisebb gyermekektől kezdve, az idősebb korosztályon át, mindenki kezében ott van valamilyen technika. Bárhol vagyunk, sokszor nyúlunk telefonunkért, hogy ránézzünk, mennyi az idő, jött-e üzenetünk, levelünk, híreket olvassunk. A telefonfüggőség ma már általános állapot, de komoly problémát is okozhat. Azt állítod magadról, hogy téged kevésbé ragadott el a függőség? Márpedig, ha az alábbi jeleket tapasztalod magadon, akkor bizony te is érintett vagy korunk jellemzőjére.

Elfelejtetted magaddal vinni a telefonodat, és már csak akkor jut eszedbe, amikor nincs lehetőséged visszamenni érte. Ekkor esel csak igazán pánikba, és még ha munkád során internet közelébe is tudsz férkőzni, egész nap uralkodik benned a hiányérzet, amely a telefon nélküli állapotod vált ki. Kétségbeesett és ideges vagy egész nap telefonhiánya miatt. Sőt, akkor is hallod csörögni a telefonodat, ha a készülék még a közeledben sincs.

Nemcsak az befolyásolhatja kedélyállapotodat, hogy nálad van-e a telefonod, vagy sem. Ha ugyanis telefonod veled is van, újabb ok lehet a feszültségre, ha nincs a táskádban a töltő vagy a powerbank. Félkarú óriásnak érzed magad, mert attól félsz, hogy megszűnik az élet, ha a telefon lemerül, és nem tudod feltölteni.

Telefonfüggő vagy akkor is, ha tekinteted egy-egy beszélgetés során is a telefonra szegeződik. Nem mintha unnád a másik ember társaságát, de késztetést érzel arra, hogy ránézz a telefonra. Mintha fontos hívást vagy üzenetet várnál. Ez koncentrációs zavart okozhat munkád és kapcsolattartásod során.

A fontos eseményeken is létszükséglet a telefon jelenléte. Nemcsak azért, hogy biztonságban érezd magad, hanem azért is, hogy a fontos pillanatokat mindenképp meg tudd örökíteni a telefonoddal.

Az okostelefon nyomogatása szinte bármilyen cselekedetedbe beférkőzik. Evés közben azon kapod magad, hogy átfutod a híreket, vagy videót nézel készülékeden. Még a vécére is magaddal viszed, de akkor érzed jól és biztonságban magad, ha mindenhol veled van.

Ha belépsz egy idegen helyre, szemeddel azonnal a wifi jelszóra utaló információt keresed. Ha csak néhány percet kell hivatalokban, vagy bárhol várakoznod, gondolkodás nélkül telefon kerül a kezed ügyébe.

Ha csak egyik jel érvényesül az esetedben, akkor bizony már te is egyike lettél azoknak, akik sokat várnak, remélnek készüléküktől. Miért csodálkozunk, hogy gyermekeink is így élik meg a telefonnal való kapcsolatukat?

(Forrás: marmalade.hu | psychologies.co.uk, forbes.com, giphy.com/képek)