Jump to content

Tisztázzunk valami: a pénz most boldogít, vagy sem?

2017. 07. 31. 17:00

Vásárolni megyünk, pénzt adunk a termékért. Szolgáltatásokért ugyancsak fizetni kell. Azért dolgozunk, hogy pénzt kapjunk, amelyből fent tudjuk tartani családunkat, háztartásunkat és megpróbáljuk megközelíteni álmainkat.

Tapasztaljuk bizony, hogy ami minőségi, ami jó, amelyre vágyunk, azért olykor borsos árat kérnek. A pénz mozgat. Aki nagyon előrelátó és tudatos, és még a számításai is bejönnek a jövőre nézve, azok olyan iskolában tanulnak, olyan papír kerül a kezükbe, amellyel jó álláshelyet tudnak betölteni és rövid idő alatt egyre feljebb haladhatnak a ranglétrán. A nagyobb pozíció több pénzzel is kecsegtet. Ez az álom, amelyet egyeseknek sikerül megvalósítani. A nagyobb pénz pedig egyenes utat jelent a boldogság felé. Tényleg így van ez?

Egy felmérés szerint azok, akik jó anyagi körülmények között élnek, jóval elégedettebbek életükkel, mint akik szegénységben kénytelenek tengetni napjaikat. Jól tudjuk, hogy a boldogságnak egyáltalán nem feltétele a pénz. Azonban, ha van a pénztárcánkban, akkor nagyban megkönnyít dolgokat, de alapvetően a sok pénz nem feltétlenül okoz boldogságot, a pénz hiánya sem feltétlenül vezet boldogtalansághoz.

A betöltött munkahely nagy szerepet játszik az emberek életében. Nagyon meggondolja magát mindenki annak váltásával, az onnan való kilépéssel. Ha azonban valami miatt mégis elveszíti az ember a munkahelyét, akkor bizonyos idő után a boldogsága képes visszaállni. A boldogságunk képes tehát visszaállni veszteség, válás, traumák után is, csak időt kell adni ahhoz. Mégis azt az illúziót kergetjük, hogy a több pénz nagyobb boldogságot is eredményez. Csakhogy a nagyobb vagyon megnövekedett igényeket is jelent. Amíg hajtjuk a minél több pénzt, észre sem vesszük, hogy elmegyünk saját életünk mellett. Kevesebb időt áldozunk családunkra, barátainkra, hobbinkra, a pihenésre.

Ha azt a kérdést tennénk fel, hogy melyiket választod egy luxusnyaralást egyedül egy hihetetlen helyen, vagy egy jóval szerényebb belföldi utat, de a családoddal, barátaiddal, valószínű te is azoknak a táborát erősítenéd, aki az utóbbi lehetőséget választanád a luxus helyett. Való igaz, hogy a szeretteinkkel eltöltött idő és az egészség sokkal inkább a boldogság alapja, mint a pénz. Nem árt az, ha van, de a boldog emberek nem feltétlenül pénzzel vannak tele, sokkal inkább optimizmussal. Emellett még erkölcsi érzékük és önbecsülésük is magasabb szintű.

Azt azért tudjuk, hogy a pénznek van varázsa. Pláne, ha hirtelen jut hozzá az ember úgy, hogy nagyon tennie sem kellett azért. Egy hirtelen jött nyeremény, talált vagy öröklés útján hozzájutott pénz által sokat javulhat az emberek hangulata, lelki állapota. Nem is kell óriási összegnek lennie, de az ember mégis boldogabbnak érezheti magát. Ám a kis összeg nem okoz tartós boldogságot.

Ami a boldogságot illeti, a legtöbben azt vallják, hogy egészség és boldog párkapcsolat az alapja a boldogságnak.

(Forrás: marmalade.hu | huffingtonpost.com, greenuptown.com, incimages.com/képek)