Jump to content

„Hogy vagy?” A kérdésre adott leggyakoribb válasz őszinte jelentése

2017. 07. 12. 14:30

Nagyjából annyiszor hagyja el a szájunkat ez a mondat egy nap alatt, mint ahányszor odaköszönünk valakinek. Rutinszerűvé, felszínessé degradálódott az egykor még mosolyt fakasztó kérdés, amire pontosan emiatt csípőből toljuk a választ. A Business Insider nyomába eredt annak valós jelentésének a Facebook ügyvezetőjével.

Te hányszor kérdezed meg egy nap alatt valakitől, hogy hogy van, vagy mi a helyzet vele, úgy hogy valójában abszolút nem érdekel az, amit felel? Tedd a szívedre a kezed, ugye sokszor? A felszínes érdeklődést színlelő kérdésre, pontosan ezért nem kapunk soha valós válaszokat. Miért is kapnánk? Hiszen, ha valaki arra nem veszi a fáradtságot, hogy normálisan kérdezzen, lelkünk apró fájdalmait, és a bennünk dúló harcokat nem fogjuk kivesézni neki.

Azonos tartalom, más formába öntve

A legtöbben csak úgy odadobjuk az ártalmatlannak tűnő kérdést a haverhoz, munkatárshoz, amire a már jól megszokott választ várjuk. De, ha valaki a „hogy vagy?” kérdésre már eltér a megszokott „kösz, jól” választól, bizony sokakkal előfordul, hogy nem tud vele mit kezdeni.

A „kösz jól” mögött pedig valójában ellentétes érzelem bújuk meg. Nyilván nem fogjuk friss szakításunk, válásunk, depressziónk, életközepi válságunk egy ilyen semmitmondóvá redukálódott kérdésre elmesélni. A „kösz jól” valójában azt jelenti, hogy jólesne valakivel beszélgetni, valaki olyannak, aki tényleges érdeklődést mutat. Erről pedig mi sem árulkodik jobban, mint a választ követő gyors visszakérdezés, vagy tématerelés.

A Facebook ügyvezető igazgazója, Sheryl Sandberg, aki több könyvet is írt, illetve a téma egyik szószólója lett, maga is ezzel a helyzettel szembesült, miután férje, Dave Goldberg 2015-ben váratlanul elhalálozott.

„Miután a férjem meghalt, szembetaláltam magam a legsztenderdebb amerikai kérdéssel („hogy vagy?”), amire csak egyetlen elfogadott válasz létezik („jól”)- mondta Sandberg a Business Insidernek. „Egy idő után egyre nehezebb volt válaszolni rá, mert ha a megszokottól mást felelünk, az ijesztő a másiknak. Ráadásul, amikor tudjuk, hogy a másik ember szenved, mégis neki szegezzük ezt a semmitmondó kérdést, az véleményem szerint hatalmas empátiahiányról árulkodik.”

Hogy érzed magad ma?

Egy kérdést ezerféleképp fel lehet tenni, de mindegyik attól függ, hogy őszintén mire vagyunk kíváncsiak. Ha csak a szokásos udvariassági köröket akarjuk lefutni, esetleg nem érdekel, hogy tényleg mi zajlik a másikkal, akkor odavághatunk egy „hogyvagyot?”, de ha valójában szeretnénk tudni mi történt, és ezt éreztetni is akarjuk a másikkal, a kérdést is másképp kell feltenni.

Sandberg szerint egyszerű stilisztika az egész. A „hogy érzed magad ma?” vagy a „hallottam, hogy nagyon kemény dolgokon mentél keresztül, de itt vagy. Hogy érzed magad?” kezdetű érdeklődés máris egy fokkal kellemesebb és őszintébb érdeklődést sugall.

(Forrás: marmalade.hu | Kép: wikimedia.org, flickr.com)