Jump to content

Az alvás az agy takarításának ideje

2017. 02. 17. 17:00

Abban a korban élünk, amikor a világ és benne minden olyan mozgásban van, hogy fel kell azzal venni a tempót. Olyan sok a napi teendőnk, hogy alig jut idő egymásra és a hobbijainkra. Sokak számára az éjszaka jelenti a biztos pihenés idejét.

Mire oda kerülne az ember, hogy aludhatna, akkor meg nem biztos, hogy tud. Az este egy olyan időszakunk, amikor lehetőségük van kicsit magukra figyelni. Munka után hazaesve még általában sok teendője van mindenkinek. Háztartás, ház körüli munkák, gyerekekkel való beszélgetés, tanulás, vacsora készítése, és még sorolhatnánk, hogy mi vár otthon. Ha végre ágyat érünk, akkor azt várnák, hogy egy megterhelő nap után könnyen álomba merülünk és egy pihentető éjszaka után felfrissülve ébredünk másnap reggel. Csakhogy sokaknak ez vágyálom marad. A kialvatlanságot egy ideig kezeli a szervezet, de válhat krónikussá az alvás hiánya. Nemcsak fáradtnak érezzük egy idő után magunkat, hanem egy sor betegség is kialakulhat ennek következtében. Ilyen például a cukorbetegség, az immunrendszer gyengesége, a túlsúly. Ha mindig kialvatlanok vagyunk, akkor a depresszió is sokkal inkább fenyeget.

Tudjuk, hogy az alvás, a megfelelő időtartamú és nyugodt alvás szükséges ahhoz, hogy az agyunk kiürüljön, legalábbis a felesleg. Ezt lehet akár szó szerint is érteni. Amíg áll a rendszer, vagyis csökkentett üzemmódban fut, addig a működésbe lendül egy agyi takarítóbrigád és minden olyan salakanyagot kiseper az agyból, ami nem kell. Még a növények működése, anyagcseréje is lelassul éjszaka, és az állatok mindegyikének szüksége van az alvásra. A nem kellő, feleslegessé vált hulladékok bizonyos apró csatornákon keresztül távoznak az agyfolyadék segítségével, majd belekerül a vérkeringésbe, és az agy megtisztult.

A krónikus alvászavarban szenvedők életében lehet olyan időszak, amikor úgy érzik, hogy minden gond nélkül élnek még a kevés és nem jó alvás mellett is. Ez a csalóka állapot megmutatja azonban fekete oldalát is. Hosszabb távon fennálló ilyen állapot során napról napra romolhat a kedélyállapot, egyre ingerültebbé válhat még apró kellemetlenségek tapasztalásakor is.

Az megfelelő alvási időt nyolc órányinak vélik, azonban az öt is elég, de annak minimum meg kell lennie. A nyugodtságot idéző altatók és nyugtatók mindenképp kerülendők, mert tovább tetézheti a fennálló alvásproblémát.

Az alvás tanulható, de tenni kell azért, hogy megvalósulhasson. Ki kell iktatni a koffeintartalmú italokat a délutánunkból, de lefekvés előtti négy órában már alkoholt sem szabad fogyasztani. Ugyanez vonatkozik a dohányzásra is. Étkezzünk szerényen vacsorára, mert a megterhelt gyomor sem hagy pihenni. Elalváshoz ne szóljon a tv sem. Segítsd elalvásodat azzal, hogy lábfejeidet, lábujjaidat melegen tartod, vagyis húzz fel éjszakára zoknit. Teremts magad körül kellemes környezetet, és ezt nyugtató levendula, rózsa illattal is segítheted. Ha van gyermeked, akkor csecsemőként te is ringattad őt. Nem véletlenül, ugyanis ez a mozgás lelassítja az agyhullámokat. Ringasd magad álomba te is. Az álmosságot jelzi az ásítás is, de ez a cselekvés hozzájárul ahhoz is, hogy az alvást segítő molekulák termelődjenek.

(Forrás: marmalade.hu | resveralife.com, minq.com, todayslifestyle.com/képek)