Hajdina
A hajdina, a rebarbarához és a sóskához hasonlítható, a keserűfűfélék családjába tartozik, sokan mégis gabonanövényként tartják számon. A hajdina kiváló B1,-B2,-C és E-vitamin forrás. Mindemellett zsírmentes és gluténmentes, ezért a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Fehérjében gazdag, továbbá a szervezet számára fontos nyomelemeket, mangánt, rezet, cinket, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. A hajdina, amellett, hogy egészséges, szervezetünkkel is csodát művel, magas vitamin és rost tartalma normalizálja az emésztési folyamatokat, a vérnyomást, és a koleszterin szintünket. A hajdina, kiváló alapanyag sütéshez, illetve a rizshez hasonlóan kásaként és köretként is fogyasztható.
Quinoa
Ez a növény Dél-Amerikából származik, nálunk még kevésbé elterjedt. A hajdinához hasonlóan szintén gluténmentes. Sokan a gabonafélék családjába sorolják, valójában a céklafélék családjába tartozik. Alacsony kalóriatartalmú, ezért fogyókúrázók és diétázók is bátran fogyaszthatják. A quinoa kiváló fehérjeforrás, ezen felül, minden olyan aminosavat tartalmaz, melyet szervezetünk magától nem tud előállítani. Íze a dióhoz hasonlítható, tökéletes választás reggelire, ugyanis egy bögre tejjel, kásaként fogyasztható.
Amaránt
Végül, de nem utolsó sorban, a szintén Dél-Amerikából származó „álgabona”növény, az amaránt, ami a disznóparajfélék családjába sorolható. Nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, kalciumot, foszfort, magnéziumot, cinket, vasat, B2-, B6 vitamint. Magas vitamin és tápanyagtartalma miatt, a vegetáriánusok is előszeretettel fogyasztják. Az amaránt íze a kukoricához hasonlítható, krémlevesként, müzliként, köretként is fogyasztható. Mindemellett, lisztjével helyettesíthető a panírozáshoz szükséges zsemlemorzsa.