Jump to content

Lélegezz mélyeket, szívd be a gőzt!

2016. 12. 14. 17:00

Sokakat kapott el olyan betegség, amely arc- és orrüreggyulladással járt. Ez az időszak amúgy is kedvez a felső és alsó légúti megbetegedéseknek. Talán az orvos is ajánlotta, de lehet magunktól is eszünkbe jut az inhalálás. Milyen változatai vannak és mi a helyes módja a gőzölésnek?

Már szüleink és nagyszüleink is ezt hozták fel gyermekkorunkban. Főztek nekünk egy nagy adag kamillateát, amelyre ráborultunk úgy, hogy fejünk törölközővel volt fedve. Az inhaláció belégzést jelent, orvosi értelemben azonban arról van szó, hogy gázokat, gőzöket, port vagy porlasztott folyadékot lélegzünk be. Szoktuk még gőzölésnek is nevezni. Gőzölés során a belélegzett anyagok hatására a légúti betegségek tünetei enyhülhetnek, vagy meg is gyógyulhatnak. A belélegzett pára hatására feloldódik a légutakban letapadt váladék. A sűrű nyáktól ezen a módon sokkal gyorsabban és könnyebben szabadulhatunk meg. Az inhalálás során a meleg vízgőz megnyugtatja az irritáció alatt álló légutakat, és így még a köhögést is csillapítja.

A gőzölésnek az a nagy előnye, hogy csak arra a területre hatunk, amelyre szükséges. Az inhalálással csak a légutakat kezeljük.

Sokunk használja ezt a népi gyógymódot, de nem biztos, hogy annak helyes módját választjuk ahhoz, hogy a célunkat elérjük. Az inhaláláshoz használhatunk gyógynövényeket. Ebből három evőkanálnyit forrázzunk le egy liter vízzel. Hagyjuk, hogy az gyógyító anyagok kiázzanak, majd legalább tíz percet gőzöljünk felette. Fejünket takarjuk le törölközővel. Ezt gyerekek esetében is lehet alkalmazni, de fontos, hogy legyen mellettük valaki, mert a forró lé égési sérülést okozhat.

Az inhalációhoz illóolajakat is lehet használni. Az a jó illóolaj, amelyik fertőtlenítő hatással bír, megnyugtatja a légutakat és segít feloldani a lerakódott nyákot. Kiválóan alkalmas erre a zsálya, az ezüst fenyő, a széleslevelű levendula illóolaja, valamint a citromolaj és a kakukkfűolaj is. Akár keverve is felhasználhatók a hatékonyság érdekében. Kamilla virágzatot kell leforrázni, méghozzá deciliterenként két evőkanálnyi kamillával számolva. Ehhez kell csepegtetni az illóolajok valamelyikéből 10-15 cseppet. Hajolj a tál felé, takard le a fejed, majd gőzölj legalább 10 percig.

Nem muszáj kamillát felhasználni a gőzöléshez, ahhoz elég az illóolaj is. Egy liter forró, de nem lobogó vízhez adj 5-10 csepp illóolajat és minimum öt percig lélegezd be mélyen.

Az inhalálásra van már külön készülék is, amely porlasztott folyadék bevitelére alkalmas. A csutora segítségével jut el szájon át a légutakba az elporlasztott folyadék. A kezelést nyugodt körülmények között érdemes végezni. Ezt a megoldást már komolyabb, idült légúti betegségek során alkalmazzák.

Inhalálásra por alakú készítmények is léteznek. A por alakú inhalációs adagot egy-egy kapszula tartalmazza és egy hozzá adott speciális készülékkel lehet adagolni.

Gőzölés után minimum két órán keresztül nem szabad arcunknak hideg levegővel érintkeznie.

(Forrás: marmalade.hu | verywell.com, essentialoilsanctuary.com/képek)