Jump to content

Iskolába fáj a lábam, hazafelé nem fáj semmi

2016. 08. 04. 17:00

Egy út, történjen az bármilyen közlekedési eszközzel, odafelé bizonyulhat nagyon hosszúnak, és ugyanazon az útvonalon haladva, vagyis ugyanazt a távolságot megtéve mégis érezhetjük úgy, hogy sokkal rövidebb, amikor otthonunk felé tartunk. Érezted már így?

Filozófiai kérdéseket és feltevéseket mellőzve másokat is érdekelt az, hogy két helyszín között megtett utat miért becsülünk meg időben más hosszúságúnak?

Olyan különleges jelenség ez, hogy a kutatókat is érdekelte és vizsgálatba kezdtek. Jól tették, mert valószínűleg az olvasók közül is többek elgondolkodtak már ezen. Egyetemistákat kértek fel arra, hogy vegyenek részt a kísérletben. A fiatalok egyik része „A” városban éltek, míg a másik részük „B” városban. Feladatuk az volt, hogy mondjanak egy számot, amely az autóval megtett utat jelenti „A” és „B” város között. Még adatokat is megadtak az egyes útszakaszokról, hogy pontosabb becsléssel tudjanak szolgálni. A csoport egyik felének azt mondták, hogy a kiindulási pont a saját városuk, a cél pedig a másik. Ebből következik, hogy a másik csoportnak az idegen városból elindulva kellett eljutni a saját városukba. Valójában a két város egymástól hatszáz kilométerre volt egymástól. Azt már mi magunk is tapasztalhattuk, hogy ha vágyunk haza egy hosszabb távollét után, akkor az idő is máshogy telik. Vagy épp gyorsabbnak, vagy lassabbnak érezzük az idő múlását és nagyobbnak a távolságot, de nagyon nagy jelentősége van annak, hogy hová tartunk. Akik otthonról indultak el az idegen városba, azok képzeletbeli útjuk során az idő múlását többre becsülték, mint akiknek idegenből kellett a saját városukba történő utazás idejét megbecsülni.

Ezt nemcsak akkor érezzük, ha az otthonunkról van szó, hanem akkor is, ha egy általunk jól ismert hely az. A szakemberek ezt hazatérési effektusnak nevezik. Az otthonunk az a hely, amelyet nemcsak szeretünk, és jól érezzük magunkat, de a legapróbb részleteit is ismerjük. Más helyszínt is ismerhetünk jól, arra is ez az effektus érvényes. Az otthonunkhoz sokkal több minden köt, részletesebben fel tudjuk idézni a helyiségeket, a berendezéseket, ezért ha egy idegen hely felé tartunk, akkor sok minden új lehet. Nemcsak maga az út, de az út közben látottak is, ezért idegenebb minden és az út is hosszabbnak tűnik. Amikor visszafelé megyünk, akkor már ismerősnek bizonyulhat egy-egy részlet, hiszen már egyszer jártunk ott. A hazatérési effektus jellemzője, hogy ahogy közelítünk saját lakásunk felé, jó érzések fognak el, jó élmények társulnak ahhoz. Ha idegen helyre megyünk, akkor viszont lehetnek kétségeink. Az sem mindegy, hogy miért megyünk egy helyszínre, ugyanis az is lehet  frusztráló, ezért amikor onnan újból hazafelé vesszük az irányt, tehertől szabadulunk meg, a hazaút kellemesebb és rövidebbnek tűnik.

(Forrás: wallpaperstock.net, wallpaperspider.com/képek)