Jump to content

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a figyelmet

2016. 07. 22. 17:00

A bűvészek lyukat beszélnek a hasunkba mutatványaik során. A folyamatos és gyors beszéd eszköze a figyelem fenntartásának. Nincs olyan sok bűvész alapmozdulat, mint gondolnánk, csak egyéniséget és kifinomultságot visznek bele.

Egy bűvészmutatvány során annyira figyelünk az attrakcióra, annyira ki vagyunk élezve arra, hogy a bűvész minden mozdulatát lesve rájöjjünk, hogyan is csinálja. Az illuzionista és a bűvész még szavaival is folyton arra ösztönöz, hogy fenntartsa érdeklődésünket. Éppen ez a célja, a társas figyelem. Ám ha valaki nem tud a bűvész arára koncentrálni, mert valami megzavarja, mégis rápillant arra, amit a bűvész tesz, lehetséges, hogy egész más szemszögből látja, akár a titok nyitjára is rájöhet. A bűvész ugyanis arra ösztökéli a nézőket, hogy az arcát figyeljék. Még ha látják is a kezei mozgását, az arcára összpontosul minden tekintet, ezalatt a finom, sokat gyakorolt mutatvány közben, észrevétlenül megcsinálja azt, amitől az emberek álla leesik.

A társas figyelem jelen van minden szociális kapcsolatban, szinte észre sem vesszük. Lehet, hogy már te is észrevetted miközben valakinek az arcára figyeltél, akkor a szemeid az ő szemei között pásztáztak. Hol az egyik szemébe, hol pedig a másikba néztél, azaz kerested vele a szemkontaktust. Azt azonban nem biztos, hogy tudtad, a beszélgetőpartnered szeme, amelyikbe épp néztél, az a tiednek a tükörképe. Ha azt érzékeljük, hogy a társunk a jobb szemünkre fókuszál, akkor mi automatikusan a bal szemébe nézünk és természetesen fordítva is igaz ez. Ha azonban mit a társunk jobb szemére koncentrálunk, majd hirtelen ő is a mi jobb szemünkre kezd fókuszálni, akkor a szemkontaktust elveszítjük.

Valószínűleg már olyat is tapasztalhattál, hogy valami olyat kerestél magadon, ami amúgy rajtad volt, csak nem érezted. Mondjuk hirtelen az ujjaidhoz, vagy a nyakadba kaptál, mert megijedtél, hogy a számodra értékes gyűrű vagy karkötő nincs a helyén. Esetleg a napszemüvegedet, vagy a sapkádat kerested, közben kiderült, hogy az orrod hegyén csücsült, vagy a fejeden volt. Az ékszerek, a szemüveg, a sapka által bőrünkre kifejtett nyomása érezhető frissen, de mivel tartósan viseljük ezeket, és jó ideje már nem történt elmozdulás, így azok a szenzorok, amelyeket ezt fogják fel, már nem reagálnak rá. Az ilyen, új információt nem kapó idegsejtek pihennek, anyagcseréjük csökken, energiát takarítanak meg ezáltal.

A figyelem többféle folyamat együttese. Van, amikor konkrétan figyelünk az adott tárgyra, személyre, ilyenkor csakis arra koncentrálunk, az agyunk is rááll arra és reflektorfénybe helyezi. Olyan is létezik, amikor látszólag figyelünk valamire, közben pedig titokban egész másra is koncentrálunk, ezt nevezik rejtett figyelemnek. Az is lehet, hogy csak bambulunk.

(Forrás: blogs.discovermagazine.com, matossianeye.com/képek)