Jump to content

Újévi fogadalmak néhány sorban

2015. 12. 30. 16:00

Szilveszterkor fújják a dudákat, szállnak a petárdák, durrannak a tűzijátékok és a pezsgős üvegek is, és vagy hangosan kimondva, vagy csak gondolatainkban cikáznak azok a dolgok, amelyeket 2016-ban meg kellene valósítanunk, el szeretnénk érni. A saját kis imánk olykor meghallgatásra kerül.

Netán nekünk kell betartani azt, amit magunknak megígértünk vagy másnak. Az olyan fogadalom, amelyet magunkhoz intéztünk, és nem valósítjuk meg, azzal csak magunk felé kell elszámolni. Sokkal rosszabb az, ha másnak is fogadalmat tettünk, de azt betartani nem tudjuk. Noha a kutatások is azt derítették ki, hogy az emberek nagyobb része, azaz 75-80%-a nem képes megtartani fogadalmát. Vannak azonban tanácsok, amelyeket érdemes betartani, ha az újévi fogadalmadhoz tartani szeretnéd magadat.

Nem kell túl sok kívánni az új esztendőtől. Egyszerre csak egyre figyelj! Arra, amelyen a leginkább változtatni szeretnél az életedben. Ehhez fel kell állítani egy szabályrendszert, egy fontossági sorrendet. Azt vedd első helyre, amelyen égetően szükséges változtatnod. Ha túl sok fogadalmat tűzöl ki, amit az új évben meg szeretnél valósítani, hajlamosabb lehetsz egyiket, másikat hanyagul kezelni. Pedig a fogadalmak megtartásához nagy önuralomra lesz szükséged.

Ne legyen földtől elrugaszkodott a fogadalom tárgya, hiszen ha az alapjában véve szinte megvalósíthatatlan, akkor nagy a kudarc eshetősége is. A realitás talaján kell maradni, és olyanban hinni, hogy a következő évben azt megvalósítod. Ehhez nagyon önismeretre is szükség van.

Az egyik legfontosabb, hogy tisztázd magadban, mit szeretnél a következő évben elérni. Konkrét terv kell, konkrét cél, nem elég csak körvonalakban megfogalmazni, meghatározni. Ha így teszel, nincs konkrét cél, akkor konkrétan el sem fogod érni.

Ha kitűzted a megvalósítandó célt, akkor sem kell azonnal megváltani a világot. Érdemes fokozatosan haladni annak érdekében, hogy a fogadalom minél biztosabban teljesüljön. Bízz abban, hogy el fogod érni, ha kitartó leszel. Haladj lépésről lépésre. Ha elérsz egy mérföldkövet a célod megvalósításának rögös útján, akkor ne felejtsd el magad megjutalmazni. Ez az ösztönző erőd. Azonban nem mindig csak a siker kecsegtet, hanem olykor a kudarc is. Az is csak megerősít. Az első elkeseredés után nem szabad azonnal megtorpanni, visszahátrálni. Bármit is szeretnél elérni, mindig vannak olyan tényezők, amelyek kibillentenek a szándékodból, elhatározásodból. Ha tudod, hogy melyek ezek, akkor messziről kerüld el, nehogy kísértésbe ess.

Szakértői kijelentés alapján elmondható, hogy egy új tevékenység beiktatása az életünkbe huszonegy nap után válik szokásunkká, fél év kell ahhoz, hogy beépüljön személyiségünkbe is. Az első kritikus huszonegy napot kell ügyesen átvészelned, aztán már megszokod.

(Kép forrása: gretchenrubin.com)