Jump to content

Amitől csillagokat látunk

2015. 10. 14. 12:00

Ahogy elkezdődik az iskola időszaka, a gyerekek egész napjukat, vagy legalábbis napjuk nagy részét a különböző oktatási intézményekben töltik, így sokkal nagyobb az esélyük arra, hogy rövid időn belül jelzik a szülőknek: Fáj a torkom!

A közösségi érintkezés velejárója, hogy a cseppfertőzéssel terjedő betegségek megjelennek az intézményben, a csoportban, munkahelyen. A náthás, influenzás időszak egyik legrosszabb tünete a torokfájás, amelyet baktériumok, vírusok esetleg gombák és egyéb kórokozók okozhatnak. Ezek alapjában véve is jelen vannak a szájüregben, a garat nyálkahártyáján, csak egészen addig nem képesek elszaporodni annyira, hogy betegséget okozzanak, amíg az immunrendszer hatékonyan végzi a munkáját. Ha legyengült a szervezet természetes védekezési rendszere, akkor alakul ki a fertőzés. Főleg ősszel és a téli hónapokban okozhatnak torokfájást a kis kellemetlenkedő kórokozók. A szervezetünk tüsszentéssel és az orr váladékával kíván megszabadulni tőlük. Tüsszentéssel nagyon sok csíra kerül a levegőbe, amelyet mások belélegezve, gyengébb immunrendszer mellett, szintén torokfájást, gyulladást okozhatnak.

A torokfájást a garat, a mandula vagy a gége gyulladása okozhatja. Garatgyulladás során a garat nyálkahártyája olyan gyulladásban van, hogy a nyelés fájdalommal jár. Mandulagyulladáskor a garatmandulák megduzzadnak, gyulladtak, amelyet leginkább vírus okoz, ám gyermekek esetében a bakteriális fertőzés is kis százalékban előfordul. Ritkábban okoznak fájdalmat az orrmandulák. Ha túlságosan sűrűn gyullad be a garat vagy az orrmandula, akkor műtéti úton el kell azokat távolítani. A gége gyulladásához is vírusok és baktériumok járulnak hozzá, de olykor az is besegít, ha a hangszálakat túlzott terhelésnek teszi ki valaki. Gégegyulladást kiválthat allergia, a nyelőcső betegségei és a dohányzás is.

Enyhébb torokfájással az emberek nem fordulnak orvoshoz, hanem otthoni módszereket bevetve igyekeznek megszabadulni a kellemetlen és fájdalmas gyulladástól. Két, három nap alatt azonban ennek a gyulladásnak mérséklődnie illik. Ha mégsem történik meg, akkor orvosi segítségre van szükség. Torokfájás megjelenésekor a legfontosabb teendő, hogy sok folyadékot vigyünk be a szervezetbe. A sok folyadék segít nedvesen tartani a nyálkahártyát. Ha az száraz, akkor a kórokozók meg tudnak telepedni rajta. Gyulladáscsökkentő szájöblögetővel, gyógynövényekből készített főzettel érdemes gargalizálni naponta többször. A leginkább hatásos gyógynövények torokfájás ellen a kamilla, a mályva, a zsálya, a kakukkfű. A gyógynövényekből készült tea mézzel és citrommal is nagyon jót tesz a gyulladt toroknak. Ugyanígy fertőtlenítő hatású, ha meleg vízbe ¼ teáskanálnyi sőt teszünk.

(Kép forrása: healthtap.com)