Jump to content

Így gyógyulunk szakítás után

2015. 09. 23. 19:58

A szakításnak – akárcsak a komolyabb érzelmi megrázkódtatásoknak – megvannak a maga fázisai. Olyan szakaszok, amiken igenis át kell esni ahhoz, hogy túléljük a dolgot.

Az egyik amerikai online magazin nemrégiben közzétett egy humoros videót arról, hogyan vészeljük át mi, nők a szakítást. Mivel ilyenkor elveszítünk valakit, a szívszaggató búcsú után jönnek azok az elkerülhetetlen fázisok, amelyek a túlélést, az újbóli felépülést célozzák. Ezeket valószínűleg már mindannyian ismerjük.

1. fázis: önsajnálat a végletekig
A szakítás utáni első fázis. Ilyenkor annyira jó mélyen elmerülni az önsajnálatban, és helyet adni olyan lehetetlen gondolatoknak, mint az „egyedül fogok meghalni” vagy a „soha nem fogok találni egy normális pasit”, illetve az énképünket romboló gondolatok végtelen variációinak. Még szintén ennél a stádiumnál jelentkezik a „ronda vagy és kövér” gondolatmenet, hiszen ekkorra már magunkévá tettünk jó néhány chipset és mérhetetlen mennyiségű fagylaltot, természetesen romantikus filmek bambulása közben. Igen, mindezt úgy, hogy közben taknyunk-nyálunk egybe folyik, hiszen megállás nélkül sírunk. Sírva kelünk, sírva fekszünk és az élet értelmetlenségéről fantáziálunk.

2. fázis: megjelenik az életkedv halvány csírája
Annyira sikerült összeszedni magunkat, hogy hajlandóak vagyunk kimenni a lakásból. De csakis a legközelebbi kocsmáig/szórakozóhelyig. Pasi híján szeretnénk legalább egyetlen éjszaka erejéig elfelejteni, hogy milyen szánalmas állapotokat éltünk meg az utóbbi időben, így nem zárkózunk el mások nyomulásától sem. A másik variáció, hogy erőteljesen flörtölni kezdünk, de ez nehezebbnek bizonyul mint bármikor, hiszen azelőtt elég hosszú ideig tudatosítottuk magunkban, hogy mi vagyunk a világ legrosszabb női, és egyébként is egyedül halunk majd meg 15 macskával a háttérben.

3. fázis: megszállott kutatás az ex után
És az az időszak is eljött, amikor kinyílunk a világ felé, de csak annyira, hogy csekkoljuk az ex bejelentkezéseit, új fotóit, és vadásszuk a családi állapotára vonatkozó infókat. Talán több, mint kissé neurotikus állapot, de nem tudunk tenni ellene, egyszerűen muszáj félóránként a Facebookos bejelentkezéseit lesni. Kivételt képez ez alól az az eset, ha még a szakítás után dühünkben töröltük az ismerőseink közül. Ez annyiban könnyíti meg a gyógyulási folyamatot, hogy így kénytelenek vagyunk beérni a nyilvános adatlapjával.

4. fázis: összeszedjük magunkat
Végre felismerjük, mennyire káros számunkra az a létforma, amit az utóbbi időben képviseltünk. Akárcsak a rehabon résztvevő függők, kezdünk lejönni az állandó édesség- és chips-zabálásról, és talán edzeni is elkezdünk. Észrevesszük, milyen eredményes, ha edzés közben minden, az exre irányuló dühünket kiadjuk.

5. fázis: győzelem
Rájövünk, hogy mennyire életképtelen volt a kapcsolat, felidézzük az összes rosszat, amit átéltünk és már nem is értjük, miért voltunk oda annyira azért a pasiért. Később pedig, amikor véletlenül összefutunk vele, már képesek vagyunk a legjobb formánkat adva elfecsegni a legsemlegesebb dolgokról.


Facebook/Elite Daily Video

fotó: pixabay.com