Jump to content

Mert zenét hallgatni jó testnek és léleknek egyaránt

2015. 09. 14. 16:00

A zene felpörget, táncra, mozgásra késztet, ám a kellemes dallamok el is lazítanak, kikapcsolnak, sőt még jó hatással van a nyelvérzékre és a tanulási képességet is javíthatja.

A zene mindenkor jó hatással van ránk. A bánat elűzésére, a boldogság továbbcsigázásra is alkalmas. A zenét őseink is kedvelték, és saját maguk fabrikálta, kezdetleges hangszeren már játszottak több ezer évvel ezelőtt is. A dallamok érzelmi hatásokat váltanak ki belőlünk. Van, aki megborzong, és ahogy mondani szokták, még a hideg is kirázza – vagy a zene szépsége miatt, vagy pedig a mögöttes érzelmek következtében –, de a zene által kiváltott sírás és nevetés is ilyen reakciók. Egyértelműen kimutatták, hogy az egyes zenetípusok másképp hatnak az emberekre, de egyöntetűen valamilyen érzelmet váltott ki az emberekből.

A zene tehát jó hatással van ránk, de a gyerekek tanulmányait is lehet zenével segíteni. Egy kísérlet során bebizonyosodott, hogy létezik az úgynevezett Mozart-hatás, ami annyit tesz, hogy amikor a gyerekek tíz percen át hallgatták Mozart szonátáit, az azt követő logikai teszteken jobban teljesítettek, mint akik nem hallgattak zenét. Az is jó hatással van ránk, ha mi magunk keltjük a szép dallamokat. Hangszereken történő játék során ugyanis a tanulási képességek is javulnak, de még a nyelvérzék is fejlődik. Amikor valaki zenét tanul, vagy egy hangszeren tanul játszani, akkor az agy hallási funkciójának szerepe megnő, így azt egyre inkább használni tudja a nyelvtanulásban, de még az olvasásban és a beszédben is. Az a gyermek, aki zenét tanul, vagy játszik valamilyen hangszeren, agya sokkal fittebb, hiszen agya, hallása állandó edzésben van. A zenének köszönhetően érzékenyebbek a hangokra, a hangok változásaira, így az érzelmeket is hamarabb kiszűrik a beszélt nyelv során, valamint könnyebben el tudják dönteni egy mondatról, hogy felszólító, vagy kérdő. Ezen túl még a szókincsük is sokkal változatosabb és választékosabb. A tanulási nehézséggel küzdő gyermekek számára is hatékony lehet a zenei képzés.

Ha tanulás közben nyugodt környezetet, jó tanulósarkot tudunk biztosítani a gyermeknek, akkor zenei aláfestésként nyugodtan szólhat háttérben Mozart, ártani biztosan nem fog. A testünket annyi mindennel tudjuk kényeztetni, de a lelkünket igazán zenével lehet.

(Kép forrása: altmedicinezone.com)