Jump to content

A meditáció átütő ereje

2014. 12. 03. 11:11

A harvardi egyetem kutatói döbbenetes felfedezést tettek a meditáció hatásairól.

Harvardi tudósok egy friss kutatás keretében megállapították, hogy a meditációnak olyan hatalmas ereje van, hogy képes akár az agy pszichológiájának pozitív irányba való megváltoztatására is viszonylag rövid időn belül. Így a rendszeresen meditáló egyén megszabadulhat a szorongásától és a depressziójától is.

A kísérlet keretében nyolc héten keresztül olyan embereket kértek fel stresszkezelő meditációra, akiknek nem volt korábban gyakrolata ezen a téren. A meditációs tréning során hetente egyszer kellett a delikvenseknek résztvennie egy 2,5 órás gyakorlaton, ahol megismerhették és elsajátíthatták a koncentrációt, az ülő és a sétáló meditációt, illetve a tudatos nyújtás elemeit. A kutatók ezen felül arra bíztatták a kísérlet alanyait, hogy naponta egyénileg meditáljanak 45 percet.

A meditációs tréning előtt és után MRI vizsgálatot is végeztek rajtuk, illetve minden egyes résztvevőnek ki kellett töletnie egy pszichológiai értékelő tesztet, aminek segítségével felmérhették a kutatók, mekkora feszültségnek és szorongásnak vannak kitéve az alanyok.

A kutatócsoport ezeket az eredményeket összevetette a kontroll csoportéval, akiknek tagjai nem vettek részt meditációs gyakrolaton.

Az összehasonlításból kiderült, hogy a meditáló csoport tagjainak az agyuknak az érzelmekért és az észlelésért felelős kérge megvastagodott. Emiatt sokkal kevésbé lettek fogékonyak az aggodalomra, szorongásra és depresszióra, más szóval a meditáció segítségével az emberek érzelmileg kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak lettek.

Mindez éppen elég érv amellett, hogy rohanó, feszültségekkel teli világunkban igyekezzünk minden nap rászánni egy kis időt a magunkban való elmélyülésre és a meditálásra.

(Kép: manikarthik.com)