Jump to content

Mit tegyünk pánikroham esetén?

2014. 11. 16. 19:27

Képzeljük el a következőt: egyik pillanatban még nyugodtan tevékenykedünk otthon, a másikban pedig már rettegsz. Látszólag semmi okod rá, ennek ellenére rettenetes félelem áraszt el.

Aki nap mint nap pánikrohamokat él át, annak ez bizonyára ismerős. Azonban sokan nem tudnak mit kezdeni ezzel, és ez legtöbbször a pánikrohamot átélők közeli hozzátartozóikra igaz. Nem tudjuk, mit mondjunk vagy tegyünk ilyen helyzetben. Nyugtassuk meg az illetőt? Vagy hagyjuk magára, de azért legyünk a közelben? Mi a megfelelő magatartás egy ilyen szituációban?

- Ne mondjuk neki, hogy nyugodjon meg
Amikor arról van szó, hogy mit NE tegyünk, ez tuti listavezető. Nincs annál idegesítőbb, amikor egy más egyébként is szorongó, ideges és félelmekkel teli embernek azt mondja valaki, hogy nyugodjon meg. Nem tud megnyugodni, oké? Éppen pánikrohama van. Scott Bea, klinikai pszichológus szerint a nyugtatgatással csak a pánikroham súlyosbodását érjük el.

- Támogassuk őt, és biztosítsuk arról, hogy mellette vagyunk
A gyengéd támogatással sokkal előbbre jutunk. A hangsúly a támogatáson van, azt kell elérnünk, hogy biztonságban érezze magát. Az olyan mondatok, mint pl. a „nincs miért aggódnod” teljesen hatástalanok, sőt, súlyosbítják a pánikot.

- Ne boruljunk ki, ha valakinek éppen rohama van
Ez csak rontja a helyzetet. Ha mi is pánikolunk, szintén csak súlyosbítjuk az ő pánikrohamát, ez pedig csak olaj a tűzre. Mi nyugodjunk meg és legyünk együttérzőek.

- Figyeljünk a szükségleteikre
Mielőtt az ösztöneinkre hallgatnánk, inkább figyeljünk arra, akinek éppen pánikrohama van. Jobban ismerik a betegségüket, mint bárki más, ezért nagyon figyeljünk arra, hogy mit kérnek tőlünk vagy mit szeretnének. A pánik mindenkinél más, ezért nagyon figyeljünk a jelzésekre.

- Ami a legfontosabb: legyünk empatikusak
Ha valakinek pánikrohama van, képzeljük magunkat az illető helyébe. Mindannyian szorongtunk már valamilyen helyzetben, képzeljük el, milyen lehet, ha felerősítve jelentkezik. Ha empátiával közeledünk feléjük, nem csak azt nyilvánítjuk ki, hogy mellettük állunk, de a roham is gyorsabban elmúlik.

 

www.huffingtonpost.com

Fotó: www.abouttimemagazine.co.uk