Jump to content

Ciki-e unatkozni?

2014. 10. 30. 12:56

Valahogy az unatkozást elítéljük és negatívan állunk hozzá. Pedig csak a rendszeres unatkozás veszélyes, nagy ritkán jól esik!

Hogy mi az unatkozás? Az unalom olyan állapot, melyben az események, történések érdektelenek számunkra, cél nélkül telnek el a percek, órák, napok, akár hetek is. Pszichológusok szerint azonban ez a semmittevés egyáltalán nem feltétlenül egyenlő az unalommal, az agy ilyenkor is lehet aktív. Ezért meg kell különböztetni azokat az üresjáratokat, mikor önvédő mechanizmusaként, önkéntelenül, nyitott szemmel, cselekvések nélkül csak úgy létezünk, valamint azt az állapotot, mikor egyenesen szenvedünk a semmittevéstől.

Kutatások szerint napjainkban a 35 év alattiakat tömegesen jellemzi az unalom, ami bizonyítottan összefügg a reménytelenséggel, a cinizmussal, az ellenségességgel, az értékválsággal, a depresszióval, a függő tévénézéssel, sőt, az öngyilkossággal is. Nem kevés fiatalnak a mindennapjai az üresség, a céltalanság jegyében telnek, napközben tespedéssel, estéik bulizással, alkohol- és drogfogyasztással. A kutatás készítői azt mondják, hogy a motiváció, a valamint az akarás hiánybetegségét főként gyermekkorban lehet megelőzni: játékkal, és a kreativitás élményével.

Az unalom nem köthető személyiségtípushoz, bárkit elkaphat egy ilyen hangulat, vagy időszak. A TÁRKI Közvéleménykutató Intézet pár évvel ezelőtti felmérése szerint az emberek kétharmada nem ismeri az unalmat, de 17 százalékuk legalább néha érez ilyesmit. Érdekesség, hogy a magasabb iskolai végzettség csökkenti az unalom érzésének esélyét: míg az általános iskolát végzettek 26 százaléka, addig a diplomások 7 százaléka unatkozik néha-néha. De mindez összefügg az életkorral is, hiszen a 30 éven aluliak és a 70 éven felüliek között nagyobb (25 %, 22%), a negyven évesek között kisebb (10 %) az alkalmi unatkozók aránya. Bár az unalom nem önálló kórkép, de ha krónikussá válik, vagy bűntudatot érzünk miatta, érdemes szakember segítségét igénybe venni, mert mindez lehet a depresszió egyik tünete is. Az elhatalmasodó unalom okaival azért is fontos foglalkozni, mert többéves esetkísérések bebizonyították, hogy kétszer nagyobb eséllyel halnak meg szívelégtelenségben, agyvérzésben azok, akik magas színvonalon űzik az unatkozást, szemben azokkal, akik élménygazdag, aktív életet élnek.

(fotó: hwsw.hu)