Jump to content

Honnan ismerhetjük fel a nárcisztikus embereket?

2014. 08. 10. 17:12

Nárcisztikus személyiségű ismerősei mindenkinek vannak. Szerencsés esetben csak ismerősei. De hogyan azonosíthatjuk őket? Mindössze egyetlen kérdést kell föltenni.

Azok az emberek, akik nagyobb „én-tudattal” rendelkeznek, hajlamosabbak be is ismerni azt – állítja egy új kutatás.

- A nárcisztikus emberek nem félnek beismerni, hogy nárcisztikusak, mert egyáltalán nem szégyellik. – állítja Brad Bushman, az Ohio-i State University pszichológia professzora.

Egoista nemzedék

A klasszikusan nárcisztikus személyiségek túlzottan öntudatosak, kissé exhibicionisták, erős az igazságérzetük, és kevés empátiával rendelkeznek. A nyugati országok állampolgárai között gyakrabban fedezhetünk fel nárcisztikus jellemvonásokat, mint keleti társaiknál, az ezredforduló környékén – 1980 és 2000 között – születettek pedig sokkal inkább egocentrikusak, mint az előző generációk.

- Az „önbecsülés-mozgalom” erősen hozzájárult ehhez. Sőt, a közösségi média hihetetlenül nagy teret biztosít arra, hogy az egyének nagy közönség előtt legyenek képesek az önkifejezésre. – mondja Bushman.

Annak is megvan a maga haszna, ha valaki egoista, de csak rövid távon. Például a túlzott magabiztosság hozzásegíthet minket egy munkához, vagy éppen a párkeresésben is hasznos lehet, de sok tanulmány bizonyítja, hogy a nárcisztikus személyek nagyszerű vezetők. Az viszont tény, hogy a nárcisztikus emberek senkinek sem tesznek szívességet, mert túlzott öntudatuk akadályozza őket ebben.

- Arrogánsak, önmagukkal túlságosan elfoglaltak, és mivel azt hiszik, hogy tökéletesek, nagyon nehezen képesek fejlődni. – részletezi Bushman. – És mivel a nárcisztikus emberek kevés empátiát mutatnak a környezetük iránt, nem tartják jó embernek őket.

Szégyenérzet nélkül

A nárcisztikus jellemvonásokat tanulmányozó kutatók egy 40 kérdéses tesztet állítottak össze, ahol a válaszadónak a rá legjellemzőbb állítást kell kiválasztania, például: „Szeretek elvegyülni a tömegben” (ami nem minősül nárcisztikus válasznak), vagy „szeretek a figyelem középpontjában lenni” (nárcisztikus válasz). A teszt végén volt egy olyan kérdés is, ami konkrétan rákérdez arra, hogy az illető mennyire gondolja magát nárcisztikusnak. A felmérésből az derült ki, hogy ezek a személyek tudatában vannak e jellemvonásnak.

A kísérlet segítségével azt is kimutatták, hogy a fiatalabb férfiak között nagyobb arányban fordul elő ez a tulajdonság, de a teszt nem alkalmas arra, hogy a kórosan nárcisztikus személyiségeket kiszűrje.

 

www.huffingtonpost.com

(Fotó: www.healthtap.com)