Jump to content

Mérhető-e a stressz?

2014. 08. 06. 15:21

Azt mondják, lakást, vagy házat vásárolni legalább akkora stresszel jár, mint egy közeli hozzátartozó elvesztése. De vajon tényleg összehasonlíthatóak a minket ért kellemetlen élethelyzetek? Számos szakember annak próbált utána járni, hogy mérhetőségük alapján sorrendbe tegyék az egyes felkavaró eseményeket.

Valójában mekkora stresszel, feszültséggel és aggodalommal járnak az életünket meghatározó történések?

Két pszichiáter, Thomas Holmes és Richard Rahe arra volt kiváncsi, hogy mennyi stresszt okoznak az egyes fontosabb események az életünkben.

Megkérték hát a kísérleti alanyaikat, hogy pontozzanak 43 esetet attól függően, hogy az mennyire kavarja őket fel. 100 pontot kapott e szerint a házastárs elveszítése, és 11-et az apróbb, törvénybe ütköző kihágások, mint például az, ha megbüntetnek bennünket gyorshajtásért.

Ez alapján a legstresszesebb dolog, ami egy emberrel történhet az az, ha elveszíti a házastársát, a második pedig a válás, majd az, ha börtönbe jut valaki.

A kutatásból az is kiderül, hogy szerencsére viszonylag hamar elfelejtjük, vagy kiheverjük a minket ért kellemetlenségeket.

Ám azt is számításba kell venni, hogy az egyes kategóriák másképp érintenek bennünket a körülmények függvényében is. Ha például azt a munkahelyünket veszítjük el, amihez igazán ragaszkodtunk és ahol ki tudtuk teljesíteni magunkat, az mindenkit mélyebben érint, mint ha egy utált pozícióból rúgják ki. Ezért ezeknek az összehasonlítása igen nehéz és kétséges eredményekkel járhat.

Egy másik pszichológus, Richard Lazarus pontosan arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberek személyiségüktől és környezetüktől függően is egészen eltérően reagálhatnak bizonyos stresszes szituációkra. Hiszen vannak olyanok, akik kifejezetten élvezik a sok feszültséggel és pörgéssel járó munkahelyeket, de vehetjük példának a természeti csapások elszenvedőit is, akiknek végül szerencsére csak egészen kis töredéke szenved poszt-traumatikus pszihcológiai rendellenességektől.

Ami a hétköznapi életünkben felmerülő apróbb bosszúságok megítélését illeti, például ha elromlik a mosógépünk, vagy elveszítjük a pénztárcánkat a buszon, a szakemberek szerint az események ránk való hatása nagy mértékben attól függ, hogy mi magunk mennyire tartjuk ezeket stresszesnek, illetve hogy mennyiben érezzük azt, hogy rendelkezünk a helyzet megoldásához szükséges erőforrásokkal.

(Kép: cleanitlondon.co.uk)