Jump to content

A meditáció jótékony hatásai

2014. 05. 28. 15:35

Számos kutatás foglalkozik a meditáció szervezetünkre gyakorolt befolyásáról. Végignézve a terjedelmes listáját a pozitívumoknak, amit a meditációnak köszönhetünk kristálytisztán látható, milyen sokat tehetünk testi és szellemi egészségünkért akár csak napi 20 perc elmélyüléssel.

Lássuk, milyen pozitív hatásokkal bír a meditáció!

-Csökkenti a fájdalmat: számos kutatás bizonyította a meditáció fájdalmocsillapító hatását, az egyik szerint egy négy napon keresztül, naponta húsz percen át tartó meditáció 57%-kal csökkentette a fájdalom intenzitását. Valószínűleg ennek az lehet a hátterében, hogy az elmélyülés segítségével a delikvensek megtanulják ’lecsavarni’ a fájdalomérzetet az agyukban.

-Erősíti az immunrendszert két kutatás bizonyítékai szerint is.

-Csökkenti a vérnyomást: amikor a Massachusetts-i kórház magas vérnyomású betegeit meditációval kezelték, a páciensek több, mint a felénél sikerült csökkenteni a vérnyomást ezzel a módszerrel.

-Csökkenti a szívbetegségek kockázatát: egy tavaly előtt publikált tanulmány összefüggést talált a meditáció és a sztrók, szívbaj és szívroham csökkenése között.

-Fejleszti az agyat: a meditáció olyan az agyunknak, mint egy kiadós tornagyakorlat a testnek. MRI vizsgálatokkal bizonyították, hogy a gyakran meditáló emberek agyának egyes részei nagyobbak voltak, mint a kontrollcsoport tagjaiénak.

-Megnövekedett szellemi erő: a meditáció bizonyítottan javítja a koncentrációs készséget, önfegyelmet, düh- és stresszkezelést, emellett fókuszáltabbak leszünk és könnyebben fogunk tudni összpontosítani is.

-Önmegismerésre tanít: a rendszeres elmélyülés segít megérteni és elfogadni saját magunkat.

-Elfogadás, együttérzés: egy tavalyi kutatás úgy találta, hogy a gyakran meditáló emberek mélyebb empátiás készséggel rendelkeznek nem-meditáló társaiknál.

-Csökkenti a szorongásos, depressziós tüneteket: a szakemberek szerint a meditáció nem csak a búskomorságra való hajlamot javítja, de a depresszióval kapcsolatos egyéb testi és lelki betegségek kockázatát is csökkenti ezáltal.

-Mérsékeli a magány érzetét: legalábbis idős emberek esetében.

-Elősegíti a normális testkép kialakítását: azáltal, hogy egészséges viszonyt alakít ki az ételekkel és a saját testünkkel kapcsolatban.

-Megszünteti az alvásproblémákat: nappali mélyrelaxációs technikák elsajátításával segíteni lehet egyes inszomniás állapotokat.

(Forrás: Huffington Post, kép: learningmeditation.com)