Jump to content

Vízesés, ahogyan nem is gondolnánk

2021. 10. 27. 19:00

A természet számos csodával gyönyörködtet meg. Az egyik látványosság a világ vízesései. Ezúttal is mutatunk egyet, de egészen rendhagyó formában.

Ha a világ legmagasabb vízesését kellene megneveznünk, akkor a legtöbbünk valószínűleg a Zambiában található Victoria-vízesést mondaná. Valóban nagy, de ennél sokkal magasabb is van. A Venezuelában található Angel-vízesés magassága ugyanis 979 méter és emellett eltörpül a Victoria a maga 107 méteres nagyságával. Mégis elképedünk azon, hogy a víznek micsoda felszínformáló ereje van és mivé tudja varázsolni a környezetét.

Huangguoshu

Mesterséges vízesés

Érdemes tovább gondolnunk mindezt. Az, hogy a természet folyton alakul, ismert. Ahogy az is egyértelmű, hogy az emberiség is folyton ezt teszi. Éppen emiatt különleges az a vízesés, amelyet az ember alkotott. Tovább megyünk. A Kínában található zuhatag nemcsak ember alkotta, hanem egy felhőkarcoló oldaláról zuhan alá.

Kujcsou tartomány fővárosában található egy felhőkarcoló, amelyben irodák, bevásárlóközpont és szálloda is található. Ennél azonban sokkal érdekesebb, hogy oldalán 108 méteres mesterséges vízesés zuhan alá.

Amit érdemes tudni erről a vidékről, hogy a területen található a világ egyik nagy vízesésrendszere, amely 74 méter magas és 81 méter széles. Hogy el tudd képzelni miről is van szó, íme!

 

Valószínűleg ez a természetes csoda is hatással volt a felhőkarcoló tervezőjére, aki a 121 méter magas épületbe egy vízesést is beleálmodott. A Liebian International Plaza lenyűgöző látványt nyújt még akkor is, ha elég absztrakt hatást kelt. A zuhatag nem mindig működik. Ekkora vízmennyiséget állandóan forgatni nem kis költséget jelent, ezért különleges alkalmakkor és ünnepekkor kapcsolják be. A vizét az esővíz, valamint az épület tisztított szennyvize adja.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay (A képek illusztrációk) | Videók: https://www.youtube.com/watch?v=TTTDYWwI6yQ, https://www.youtube.com/watch?v=xzDs462Gtz0)