Jump to content

Online is láss csodát!

2020. 11. 16. 19:00

Bejutottunk a koronavírus-járvány második körébe, amely nemhogy nem öröm, de számos szabályozással és korlátozással jár, amelynek megfelelően kell élnünk.

Mindenkinek haza kell érnie este 8 órára és hajnali 5-ig ki sem tehetjük a lábunkat az utcára. Az üzletek nyitva tartása is korlátozott, át kell szervezni az életüket ahhoz, ha máshoz voltunk eddig szokva. A szórakozás szó most az otthoni keretek közé szorított módot jelentheti leginkább, családi eseményen legfeljebb 10 fő vehet részt. A maszk használata és a kézfertőtlenítés továbbra is kötelező.

Talán a hideg és nyirkos idő miatt is gondolunk másképp az utazásra, de a koronavírus miatti korlátozások nagyban hozzásegítenek ahhoz, hogy átgondoljuk, mikor és hová indulunk el. Van egy jó hírünk, ki sem kell mozdulni otthonról ahhoz, hogy kirándulhassunk. Igaz, erre csak a virtuális térben van lehetőségünk, de így is megéri.

Kicsiny hazánk annyira sok gyönyörűséget rejt, ráadásul online is el lehet jutni és megcsodálni azokat. A kastélyaink is látnivalót szolgáltatnak, ráadásul online is bejárhatjuk azokat.

Fertődre a kanapéról

Első utunk vezessen Fertőrde, az Eszterházy-kastélyba. Az impozáns épület nemcsak látványos, de egykor kulturális központként is funkcionált, hiszen nemcsak megfordult a kastélyban, de számos művét itt alkotta meg Haydn. Járt és megszállt ott Mária Terézia is. A falakon gyönyörű festmények lógtak, amelyeknek jelentős része ma már a Szépművészeti Múzeumban látható. Ha már voltál a fertődi kastélyban, nagyjából tudod, hogy mire lehet számítani, azonban érdemes feleleveníteni a látottakat az internet segítségével. Látogass el a kastély közösségi oldalára, hogy virtuálisan is megtekintheted a kastély kívül és belül is.

Gyula a fotelből

Az ország délkeleti részében is számos kastély található, amelynek java a Wenckheim család tulajdona volt. A Gyulán található Almásy-kastélyt még Wenckheim család kezében volt. Az Almásy családhoz akkor került a kastély, amikor Wenckheim Stefánia Mária és Almásy Kálmán összekötötték az életüket. Az utolsó örökösök egyike öngyilkos lett, míg a másik Angliából nem tért haza. Olyan illusztris vendégeket fogadott a gyulai épület, mint Erkel Ferenc, Munkácsy Mihály, de Napóleon felesége, Mária Ludovika és apja, I. Ferenc, valamint Ferenc József császár feleségével, Sissivel is járt a kastélyban. Később államosították az épületet, amely iskolaként funkcionált tovább. Most, felújított állapotában látogatóközpontként fogadja a vendégeket. A pandémia időszakában sem kell nélkülözni az élményeket, ezért is látogass el a gyulai Almásy-kastélyba virtuális módon.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)