Jump to content

Híres szerelmek, örök jelképek

2018. 11. 09. 19:00

A szerelem átélése minden ember vágya, sőt talán az élet egyik mozgatórugója is. A régmúlt művészei írásokban, képekben, szobrokban, festményekben, építményekben fejezték ki szerelmüket (és más érzésüket) és hagyták az utókorra.

Annyiféle formája létezik a szerelem kimutatásának. A legjobb, amikor ténylegesen éreztetjük társunkkal szerelmünket és ez nemcsak a testi kontaktusban nyilvánulhat meg, hanem egyéb formában is. Nem kell híres költőnek sem lennünk ahhoz, hogy szavakba öntsünk, mit érzünk párunkért. Amerikai filmekben kedvelt jelent a házassági fogadalom megírása körüli kavalkád. Abban a néhány sorban kellene összefoglalni, hogy a pár tagjai mit szeretnek a másikban, és miért akarják összekötni az életüket. Van, akinek nehéz a mély érzelmeket szavakba önteni, ezért sokan már megoldást találnak erre. A történelem adott számunkra néhány világszerte megismert szerelmi történetet: Kleopátra és Marcus Antonius, a világirodalom talán leghíresebb szerelmespárja, Rómeó és Júlia története. Az orosz irodalom hős szerelemesei Anyagin és Tatjána. Igazán mély és sokak számára kedvelt szerelmi történet Sissi királyné és Ferenc József császár szerelme. Még sorolhatnánk híres szerelmeseket, hiszen többségüket meg is filmesítették, azonban néhányan közülük az utókor számára is hagytak érzéseikből.

Az egyik talán leismertebb szerelmet megtestesítő építmény a Taj Mahal. Az Agrában található, az indiai művészet egyik remeke, valamint a síron túl tartó szerelem hirdetője a Taj Mahal. Sándzsahán császár feleségül vette Mumtáz Mahalt. Házasságkötésükkor arra kérte meg a férjét, ha meghalna, építsen szerelmük emlékére egy díszes sírhelyet, amely miatt a világ majd a csodájára jár. Emellett arra is megkérte, ha meghalna, akkor a császár ne nősüljön újra. A feleség halála után gyászba borult a császár és megvalósíttatta felesége kérését. Neves építészekkel épült meg a Taj Mahal. A hófehér márványpalota húsz éven át készült, de ma is azt testesíti meg, amilyen szándékkal építették: az örök szerelem szimbóluma.

A szerelem másik megnyilvánulása I. Edward gyásza. 1254-ben házasodott össze Kasztíliai Eleonórával, az akkor még csak 13 éves kislánnyal. A 49 éves korában elhunyt királyné 36 éven át élt házasságban férjével, a királlyal. Összesen 16 gyermeket szült, közülük többen még csecsemőként elhunytak. Amikor a királyné elhunyt 12 napig tartó gyászmenet indult, hogy a Westminsteri apátságban kapjon végső nyughelyet. A gyászmenet útján 12 fából faragott emlékmű jelezte a gyászt. A királyné aranyozott, pompás síremléke is a szerelem kifejeződése, amely ma is látható a Westminsteri apátságban.

Hazánkban is létezik egy szerelmi jelkép, egy különleges építmény, a Székesfehérváron található Bory-vár. Bory Jenő negyven éven keresztül építette saját emlékművét és múzeumát. 1912-ben vásárolt Bory Jenő egy kis présházat. Eleinte csak nyáron látogatták meg a helyet, később azonban a vár építésébe is belekezdett. Mindezt tervek nélkül tette, hagyta, hogy érzései vezéreljék. A vár múzeum, kiállítóhely is, ahol maga Bory Jenő és imádott feleségének, Komócsin Ilonának alkotásai láthatók. Ezenkívül kortársművészek alkotásainak gyűjtőhelye is. A második világháborúban súlyosan megsérültek a bombázások és a rongálások miatt az épület tornyai, szobrai, képei, és Bory Jenő haláláig a károk előtti állapot visszaállításán dolgozott. A Bory-vár a szerelem és a munka szeretetének hazai kifejeződése.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=io-QzHGZeVk)