Jump to content

A világ csodái, amelyek bakancslistára is kerülhetnek

2018. 10. 05. 19:00

A gejzírek hallatán azonnal a Yellowstone Nemzeti Parkra és Maci Lacira gondolunk, ami nem is csoda, mert a Yellowstone egy hatalmas szupervulkán területén működő ökorendszer, amely gejzírjeiről (is) híres. A világ csodáinak egyike.

Az amerikai Sziklás-hegységben, Wyoming államban elterülő kilencezer négyzetkilométernyi területen elfekvő nemzeti park arról híres, hogy gejzírek, iszapmedencék, meleg vizű hőforrások, valamint úgynevezett fumarolák teszik érdekessé a tájat. A mélyéről gázok és gőz szabadulnak ki a levegőbe. Ez a különleges hely adja a világ legnagyobb gejzírjét is, amelyet Streamboat-gejzírnek, vagyis Gőzhajó-gejzírnek neveznek. Ennél is híresebb az Old Faithful-gejzír. A gejzírek mellett, vízesések, forró vizű hőforrások a mai napig aktívak. Annak köszönhetőek ezek a jelenségek, hogy a Yellowstone Nemzeti Park valójában egy egykori vulkán után maradt felszíni képződményen terül el. A vulkán kitörése után az önmagában roskadt, így alakult ki a vulkáni kaldera, amely ma is szolgáltatja a gázokat, a gőzöket és a természeti jelenségeket. A nemzeti parkban gyakoriak az olyan mértékű földrengések is, amelyet az ember nem is érzékel. A Yellowstone Park igazi különlegesség, ezért is nyilvánították bioszféra rezervátummá, valamint a Világörökség része is 1978 óta.

A gejzírek nemcsak Amerikában találhatók, hiszen Izland a gejzírek igazi hazája. Közülük a legnagyobb a négy-tízpercenként hatalmas forrásban lévő vizet magából kivető Strokkur-gejzír. Az akár 22 méter magasságot is elérő vízoszlop amilyen hirtelen tör ki, olyan hirtelen csitul le és válik szelídnek tűnő tavacskává. Mindezt olyan pontossággal teszi naponta, mintha egy földalatti óra irányítaná. A kitörés nemcsak hihetetlen látvánnyal szolgál, de hasonló robajjal is. A gejzír mellett számos forró vizű gőzölgő tavacska és iszaptó is található. Sőt Izlandon több ezer iszapfürdő, hőforrás, és olyan hasadék található, amely gőzölög és kémiai anyagokat enged ki magából. Az izlandi jelenségeknek oka az, hogy az ott található kőzetlemezek egymástól távolodnak, és a vékonyabb rétegeken átjut az olvadt kőzetanyag. Ez a nagyon magas hőmérsékletű olvadt kőzetburok felmelegíti a mélységi vizet, amely a túlnyomásnak köszönhetően gejzír, vagy hőforrás formájában tör felszínre.

A gejzíreket tehát egyáltalán nem tartjuk helyénvalónak, ha Magyarországon keresnénk. Kár, mert ugyan kevesek tudnak róla, de három olyan gejzír és szökőkút is létezik a Bükkben, amelyek időszakosan ugyan, de megörvendeztethetnek csodájukkal.

Az egyik a Felsőtárkányban található Vöröskő forrás. Két helyen is akkor lövelli ki magasan a karsztvizet magából, ha hóolvadás vagy nagyobb esőzés volt. Hasonló élménnyel szolgál a Fekete-leni-forrás, valamint az Imókői-sziklafal vízesése is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com | videók: https://www.youtube.com/watch?v=2QtdEq2tsh8, https://www.youtube.com/watch?v=qdwYV8_6CKs, https://www.youtube.com/watch?v=AeaoKHjJ5mM)