Jump to content

Így kerek a világ

2017. 11. 21. 19:00

Ha azt a szót halljuk, hogy óriáskerék, akkor legtöbbünknek talán a London Eye nevezetű kerék ugrik be elsőként. A világ azonban tele van óriáskerekekkel, és nem hazudtolják meg nevüket. Szemezgettünk közülük.

Az óriáskerekek szórakoztatást szolgáló építmények, amelyek függőleges kocsikkal vannak tele. Ebben utazva nézhetik meg a turisták az adott város látványosságait madártávlatból. A kisebb építmények közé a 10-15 méternél nem magasabb kerekek tartoznak, míg az igazán nagy óriáskerek ennél jóval nagyobbak.

Niagara óriáskereke

A mai óriáskerék legelső darabja a Chicago-i világkiállításra készült el 1893-ban. Ha már megemlítettük a London Eye óriáskereket, akkor tudjunk meg arról többet is. Kétségtelenül a London Eye elnevezés a felkapottabb, de nevezik Millenniumi keréknek is, mert ugyan már 1999-ben elkészült, de 2000 márciusában vehették birtokba a látogatók. 2006-ig a londoni óriáskerék volt a világ legmagasabb kilátó a maga 135 méteres magasságával.

A bécsi óriáskerék 1985-ig viselhette a világ legmagasabb óriáskerekének titulusát, ám nemcsak emiatt híres. A bécsi kerék a világ egyik legrégebbi, ám ma is működő óriáskereke.

A Las Vegasban működő High Roller nevezetű óriáskerék 168 méter magas. Az óriáskerék fél óra alatt forog körbe és addig élvezhetik a látogatók az eléjük terülő látványt. 2016-ig a Las Vegas-i kerék volt a legmagasabb.

A 2008-ban elkészült Singapore Flyer 165 méter magasságával a világ egyik legnagyobb óriáskereke. 45 kilométerre is ellátni onnan. Egy érdekessége ennek az óriáskeréknek, hogy a kezdetekben máshogy forgott. Az óramutató járásával ellenkezőleg forgó Singapore Flyer járást megváltoztatták a másik irányba, mert a teng shuival foglalkozó mesterek ezt tanácsolták.

Ugyancsak a nagyon magas óriáskerekek közé sorolható a Kínában található Star of Nanchang, amely 2006 és 2008 között a legmagasabb címet is megkapta 160 méteres nagyságával. Egy másik, ugyancsak Kínában található óriáskerék a maga 120 méterével már nem is akkora nagyság.

A Niagara vízesés amúgy is vonzza a látogatókat, de a kanadai oldalon felállított óriáskerék csak fokozza a látványt. A vízesés közelébe épült óriáskerék még jobb rálátást kínál a gyönyörű természeti csodára. Éjszaka hihetetlen fényekben pompázik a kerék és a környéke is.

Ma már a környezetkímélő technikai is előtérbe kerül, de még az óriáskerekek üzemeltetésekor is. A Santa Monica-ban felállított kerék a világon az első, amelyik napelemek segítségével üzemel. Különlegességét még az is adja, hogy maga a kerék 160 ezer környezetbarát izzóval van kivilágítva.

Staten Stands Tall

A New York-i Staten Stands Tall a mai napig csúcstartó 190 méteres magasságával, de már készülőben van Dubajban a 210 méteres gigaóriáskerék, amely 210 méter magas lesz. Természetesen meg kell említeni a hazai kereket, a Budapest Eye-t, amely 65 méteres magasságával eltörpül a nagyok között. Az ideiglenesen telepíthető eszköz több európai országot megörvendeztetett már.

(Forrás: marmalade.hu | thinglink.com, cliftonhill.com, nytimes.com/képek)