Jump to content

Színes, bűzös és különleges a legidősebb nemzeti park

2016. 05. 06. 17:00

Létezik egy olyan mesebeli táj földünkön, amely már mesében is szerepelt, de számos film és természetfilm készült ott. Maci Laci és társai, valamint a környezet is az Amerikai Egyesült Államok Yellowstone Nemzeti Parkjában élő vadállatokról lett mintázva.

A gőzölgő és meghatározott időközönként kilövellő gejzírekről, és az ott élő medvékről már mindenki hallott. A Yellowstone az egyik legidősebb nemzeti park a világon, sokan pedig a legszebbnek is tartják. Valóban csodás élőhely, tele élettel, színekkel és különlegességekkel. A Sziklás-hegységben 8980 négyzetkilométeren elterülő park méltán híres hőforrásairól, geometrikus jelenségeiről, melegvizű hőforrásairól, iszapmedencéiről, furmoláiról is. Nem csak a földrajz iránt érdeklődők találnak érdekességet maguknak ezen a területen, hanem gazdag az élővilága is, ugyanis szabadon kószálnak farkasok, hatalmasra nőtt grizzly medvék, bölények, jávorszarvasok.

A nemzeti park elnevezése a park folyójáról kapta, a Yellowstone folyóról. A folyó pedig a Yellowstone-i Grand Canyon sárga színű szikláiról kapta ezt az elnevezést.

A nemzeti park területe lényegében egy szupervulkán kráterében alakult ki. Három nagy vulkánkitörés idejét azonosították be, a legutóbbi 640 ezer évvel ezelőtt történt. Mindhárom kitörés klímaváltozást idézett elő. Ezen a területen nagyjából tizenegyezer éve tűnt fel az ember. Amerikai bennszülött törzsek kezdték meg gyűjtögető, halászó, vadászó életmódjukat, ebből a korból a régész szakemberek számos leletet is találtak, úgymint fegyverek, vágásra alkalmas eszközök, nyílhegyek. Később erre a területre megérkeztek az Európai telepesek. Az amerikaiak harc által foglalták el, nagy érdeklődést mégsem keltett. A XIX. század elején expedíció vezetett át a Yellowstone park területén, találkoztak indiánokkal, akik megölték és megsebesítették az expedíció tagjait. Aki túlélte, beszámolt a különleges helyről, de senki nem hitt neki. Később többen átkeltek ezen a furcsa természeti jelenségeket produkáló területen. A tapasztaltak beszámolása után úgy tekintettek ezekre az emberekre, mint mesemondók lettek volna, hiszen annyira hihetetlennek tűnk, hogy létezhet ilyen.

Az első igazi, kimondottan a Yellowstone-t kutató csoport 1869-ben érkezett a helyszínre, amelyről hiteles feljegyzéseket készítettek, biológiai gyűjtéseket végeztek. A látottak magával ragadták az embereket és javaslatot tettek arra, hogy nyilvánítsák a területet nemzeti parkká. Számos kutatóutat szerveztek ezután a Yellowstone területére, ahol már fotókon és festményeken is megörökítették a látottakat. Kezdetben a Yellowstone területe védtelen volt a vadorzás és a természet pusztítása ellen, később emiatt hoztak létre a hadsereg által olyan tábort, amely már alkalmas volt arra, hogy megvédjék az értékeket.

(Forrás: nationofchange.org, guardianlv.com/képek; youtube.com/videó)