Jump to content

Így készíthetsz te is házi termesztésű, ízesített sót

2015. 02. 09. 11:08

Azt gondolnád, minden só az óceánból, vagy a bányákból származik, ugye? Pedig nem így van! Egy ohioi étterem séfje például saját készítésű sóval ízesíti az ételeit, amit egy nagy befőttes üvegben termeszt. Most azt is elárulja, hogyan követhetjük mi is otthon a példáját!

A Clevelandi Trentina étterem séfje, Jonathan Sawyer társával, Jeremy Umansky-val házi készítésű, ízesített sóval fűszerezik az ételeket. A Trentina pedig nekik köszönhetően messze földön elhíresült remek sózott húsairól, sós sajtjairól és zöldségeiről.

A recept nem is olyan bonyolult, akár magunk is kipróbálhatjuk otthon. Nem kell hozzá más, mint egy befőttes üveg, só, egy hosszú madzag, egy extravagáns íz, mint például valamilyen citrusféle és temérdek türelem. Ez utóbbira főképp azért van szükség, mert körülbelül egy hónapba telik, amíg a sókristályok szépen ’felkapaszkodnak’ a madzagra.

-Rendszerint egy teljes csomag sót elhasználunk egy héten, úgyhogy eszembe jutott, miért is ne használhatnák fel újra? –meséli a speciális házi só megszületésének körülményeit Sawyer.

A házi só készítésének folyamata az újrahasznosított sós vízből készült rendkívül sós oldat. Egy hosszú madzagot ráerősítünk egy kanálra, vagy hurkapálcára, és belelógatjuk a sós oldatba. Innentől már csak várnunk kell, amíg a víz folyamatos párolgása mellett a sókristályok kiülnek a zsinórra. Amikor 30 nap elteltével óriási sódarabok fedik be a madzagot, óvatosan kihúzzuk, majd félretesszük száradni.

A sót ezek után vonja be Sawyer az előre elkészített páccal, ami végül rákeményedik a sókristályokra megszínesítve és egyúttal fantasztikus ízzel ellátva azt. Így készítettek legutóbb rókagombás sót, homár ikrás sót és grépfrútos sót is.

Kezdő sókészítőknek Umansky azt javasolja, először vérnarancsos só termesztésével próbálkozzanak meg, mivel a citrus és a só remek párosítás. Nem kell mást tenni, mint hogy a sóoldathoz vérnarancs levét és reszelt héját keverjük figyelve rá, hogy az oldat az ízesítőkkel együtt is legalább 30%-os maradjon. Az üveget tegyük hűvös, száraz helyre, ahol a sókristályok zavartalanul tudnak formálódni a madzagon.

Egy hónap elteltével pedig már el is büszkélkedhetünk saját termesztésű házi sónkkal!

(Kép: feastingonart.com)