Jump to content

A boldogság és a munkahely nem említhető egy lapon?

2024. 06. 05. 19:00

A munkahelyen töltjük hétköznapjaink nagy részét. Az ideális mindenképpen az, ha ott is jól érezzük magunkat. Mindez csak mítosz, hogy létezik ilyen?

Mindenkinek van olyan ismerőse, aki utálja a munkáját és/vagy a munkahelyét, így a hétköznapokat lényegében szenvedve tölti el. Éppen ezért, ha te boldog vagy és a munkahelyed is hozzájárul ehhez az általános érzethez, akkor adj hálát.

Valóban nem mindegy, hogyan érezzük magunkat a munkahelyünkön, hiszen kis túlzással a második otthonként is számolhatunk azzal. A munkakörnyezet, a munkahelyi légkör olyan vonzerőt jelentenek, amelyek a munkavállalók döntését befolyásolják. Éppen emiatt érdemes a munkaadóknak is egyre nagyobb figyelmet szentelni a dolgozói igényekre. Van, ahol már arra törekednek a vállalat vezetői, hogy a lehető legjobban érezzék magukat a munkatársak, mert az a produktivitásban, a lojalitásban is megmutatkozik. Pedig nem mindig volt ez így és még most sem mindenhol ez a felfogás érvényesül.

A 20. században a fő hangsúly a teljesítményen volt és ettől gondolták, hogy a dolgozó boldogsága is ennek függvénye. Mit sem foglalkoztak azzal, hogy a munkavállaló boldog vagy sem, azt ugyanis magánügyként kezelték és nem a munkahelyhez kötötték. Ma már tudjuk, hogy ha a dolgozó magánélete rendben van és boldog, de a munkában ez egyáltalán nem érvényesül, az ugyanúgy hatással van az fizikai és mentális egészségre és közvetetten a munkavégzésre is. Ha pedig a dolgozó nemcsak a magánéletében, de a munkájában is megtalálja a sikert és az örömöt, az bizony hatással van a munkavégzés minőségére, az elköteleződésre és a kreativitásra is.

Kutatásokkal már azt is igazolták, hogyha valaki jól érzi magát a munkahelyén és szereti a munkáját, akkor az agyának olyan területei is működésbe lépnek, amelyek amúgy nem.

Azt szokták mondani, hogy akinek a munkája egyben a hobbija is, az lényegében sosem dolgozik és minden munkanapot élvez. Nos, ez talán elég keveseknek adatik meg, de ha már olyan munkahelyen dolgozhat az ember, ahol a körülmények jók, a kollégákkal jól kijön, képes a megfelelő kommunikációra és az együtt dolgozásra, már sokkal pozitívabb képet kap a munkavégzés.

Mindez nemcsak a dolgozók vágya és érdeke, de egyre több munkáltató is úgy véli, hogy a jó munkahelyi légkör sokkal produktívabb és vezetőként is jobb egy olyan társaság része lenni, ahol jól működik minden.

Hiba azonban azt várni, hogy a személyes jóllét a munkaadó felelőssége, hiszen azért mindenkinek magának kell dolgoznia, ugyanis mások az igények. Ám a vállalatok vezetőinek mégis azt kell képviselniük, hogy bizalmat építsenek ki az alkalmazottakkal, hitelességet képviseljenek.  

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)