Jump to content

Időutazás a jelenben, avagy a hatékony időmenedzsment titka

2023. 10. 04. 19:00

Nem elég a napi 24 óra, ugye te is érezted már ezt? Folytonos küzdelmet vívunk az idővel és főleg annak beosztásával.

Az idővel való gazdálkodás a modern ember egyik legnagyobb kihívása. A mindennapi teendők száma egyre nő, beborítanak, így az időmenedzsment kulcsfontosságú előnyünkké válhat. De vajon mi az időmenedzsment, és hogyan válhatunk igazi időutazókká?

Időmenedzsment módszerek

Napindító: a napunkat rendkívüli módon befolyásolja az, hogyan indul a reggel. Éppen ezért már a korai időszakban csinálj olyat, ami örömet okoz. Lehet az egy csésze kávé elfogyasztása a teraszon, vagy egy kellemes zuhany, de a nap további részébe is szervezz magadnak olyan programokat, amelyekkel visszaadhatod magadnak az életkedvedet. Az rendben van, hogy számos kötelezettséged van, de tűzz be olyat is, amely örömet okoz.

Naplózás: írd le magadnak, hogy lásd mit és mikor csinálsz. Ez azt jelenti, hogy vegyél egy naplót, amelyen vezeted, hogy egy nap mit csináltál, mire mennyi időt szenteltél. Akár egy napot figyelembe véve is megtalálhatod azokat a réseket, ahol csak voltál, de nem hasznosan.

Időzseb: képzeld el, hogy van egy zsebed, amely csak azoknak a tevékenységeknek ad helyet, amelyek nem hasznosak számodra, mégis csinálod. Ezeket pakold bele ebbe a zsebbe és akár ki is ürítheted, hogy megszabadulj azoktól. Ilyen lehet az indokolatlanul sok cigi- vagy kávészünet, a közösségi média vagy az internet böngészése.

Prioritás: elképzelhető, hogy egy folyamatot azért hagytál abba, mert egy másikba kezdtél bele, így lényegében egyikben sem voltál se túl hatékony, se idővel jól gazdálkodó. Ezért állíts fel a feladataid között prioritást és aszerint haladj.

Időszak megfigyelése: nem vagyunk egyformák. Van, aki a hajnali órákban tud igazán bepörögni, másoknak ez a délutáni időszakra tolódik. Ha tisztában vagy azzal, hogy mikor tudsz csúcson járni, akkor a munka javát arra az időszakra időzítsd.

Időspirál: egy hosszabb időszakot válassz ki és rajzolj magadnak egy spirált. Az lemúlt időszak eseményeit jegyezd fel abban és figyeld meg, hogy van-e ismétlődés. Ez ugyanis azt jelenti, hogy visszatérő esemény az életedben, amire fel- és elő tudsz készülni. Nemcsak nem fog váratlanul érni, de könnyedebben tudod majd megoldani is.

A fenti módszerek abban segíthetnek, hogy átlásd a napi és időszakos tevékenységeidet, azokat rangsorolni tudd és prioritásuknak megfelelően kezeld.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)