Jump to content

Felnőttként tanulni szeretnél? Kitartást!

2021. 09. 17. 19:00

A koronavírus-járvány okozta mizériának nemcsak egészségügyi áldozatai vannak, hanem gazdaságilag is megborított családokat azzal, hogy munkanélkülivé váltak.

A világ gazdaságába belenyúlt, lelassította a vírus. A megváltozott helyzet mellett a karrier- vagy munkahelyváltás miatt is munkanélkülivé válhattak sokan. A meghirdetett állásokra történő jelentkezés időt és energiát vesz el az embertől, a sorozatos elutasítások, a vissza nem jelzések elkeseríthetnek, de afelé is terelhetnek, hogy valami másban gondolkodjunk.

Ha fiatalkorban nem a mostani igényeknek megfelelő végzettséget szereztünk, még most sem késő a tanulás. Sőt, ha azt vesszük figyelembe, hogy az életfogytig tartó tanulás van érvényben, akkor nagyon is beleillik a képbe, hogy tovább képezzük magunkat. A felnőttkori tanulás azonban egészen más, mint amit gyerekkorban megéltünk. Gyerekként kötelező volt az iskola és még a középiskoláról is általában a szülők döntenek, de a későbbiekben már sokkal nagyobb szabadságot kapunk ebben. A választás is rajtunk múlik, de az iskola tandíjára való pénz előteremtése is. Ezt tekintve pedig nem hanyagolhatjuk el a tanulást.

Tanulás felnőtt fejjel

Az álláskeresés, a jobb munkahely, az előrejutás, a magasabb fizetés reményében vágunk bele a tanulásba. Habár nagy ösztönzést jelent, hogy azt tanulhatjuk, ami érdekel, a tanulás folyamata is módosul. Arról sem kell megfeledkezni, hogy van, aki munka mellett akarja magát továbbfejleszteni, így a tanulást is nehezebb kivitelezni. Azonban a munkanélküliek esetében is igaz lehet, hogy a tanulást be kell illeszteni a napokba, ha van munkánk, ha nincs. Hajlamosak vagyunk tologatni a tevékenységeinket, de amibe pénzt ölünk, időt is kell. Úgy kell alakítani a napokat, beleférjen a tanulás.

Felnőtt életünkben már nem kap szerepet egy tanulósarok. Márpedig ahhoz, hogy a tanuláshoz szükséges eszközöket, könyveket egyben tartsuk és tanulás során a közelünkben legyenek, úgy érdemes valamilyen helyet kijelölni arra, ahol a tanulást kivitelezhetjük. Lehetőleg minél világosabb és minél csendesebb helyet válasszunk ehhez.

Nemcsak az a fontos, hogy a mindennapunk része legyen a tanulás, az olvasás, de a jó hír az, hogy már nem kell mindent nulláról kezdeni. Mivel olyan tanulunk, ami érdekel, így a kedv is nagyobb lehet. Érdemes is feleleveníteni az egykori tudást és a jelenlegit arra építeni. Az interneten is sok információt szerezhetünk. A képzések többsége már online módon (is) zajlik, így a csoporttársakkal való kapcsolattartás nemcsak az ismeretek pontosítását, a kommunikációt segítheti, hanem a közös érdeklődés barátságok kialakítására is lehetőséget kínál.

A célunk a képzés befejezése mellett a sikeres vizsga letétele, valamint a papír megszerzése, a későbbiekben pedig a nagyobb lehetőségek megkaparintása. Ez a cél lebegjen előttünk és ez adjon erőt akkor, amikor nehezünkre esik a tanulás.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)