Jump to content

Munkahelyi konfliktus, amit nem szabad kerülni

2021. 08. 30. 19:00

Talán nincs is olyan nap, hogy ne találkoznánk másokkal, így interakcióink során mindenképp hatunk és reagálunk egymásra. Kire pozitívan, kire pedig negatívan.

A konfliktusok lehetősége mindig adott és mindig jelen van, de egyéntől függ, hogyan reagál és/vagy oldja meg azt az adott pillanatban. Sokan azonnal beleállnak a konfliktushelyzetekbe és még frissiben igyekeznek tisztázni mindent. A konfliktus szereplőitől nagyban függ, hogy milyenné válik a megoldás és a kommunikáció. Az egyik fél hiába intelligens és reális, ha a másik fél agyát elborított a düh és nem tud megfelelően gondolkodni, cselekedni. Ugyanakkor vannak, akik a végtelenségig igyekeznek elkerülni mindenféle konfliktust, azonban bennük is felszólalhat az igazságérzet és a tények, amelyeket mindenképp tisztázni szeretnének, ezért csak belemennek a vitába.

 

Hogyan lehet vitázni?

Passzívan: elkerüli a konfliktust és ha ilyen helyzetben találja magát, alárendelő viszonyba kerül önként vállalva. Ez mindaddig jó, amíg kívülállóként tartozik az emberre, de ha a saját érdekei sérülnek, az már romboló.

Alkalmazkodva: mások akaratával szemben megalkuvó lehet, és a sajátját félreteszi, de óvatlan helyzetekben csípősen, bűntudatot keltően oda tud vágni a másiknak.

Agresszív: vannak gondolatai, nem is egy és azt mindenképp érvényesíteni is akarja. Mivel a saját érdeke a legfontosabb, így arra sem mindig képes, hogy másokkal együtt működjön.

Problémamegoldó: nem a saját gondolatait akarja csak érvényesíteni, hanem másokat is figyelembe vesz, meghallgatja és együtt is működik velük.

Ezek közül valamelyik kategóriába tartozunk mi is attól függően, hogy otthon mit láttunk és hallottunk. Olykor egyik stílus a célravezető, máskor pedig a másik. Aki azonban mindig igyekszik kerülni a vitát, az nem jelenti az, hogy konfliktushelyzet hiányában maradéktalan lenne a boldogsága. A gond ugyanis ettől nem oldódik meg. Ha szerencsés, akkor némileg simulhat az ügy, lenyugodhatnak a kedélyek, de olykor ez csak alkalmi csend és később kerül újból, megerősödve a felszínre. Éppen ezért érdemes a vitán túlesni akkor, ha fontos ügyről van szó. A modor ne legyen támadó, ellenséges és az sem árt, ha konkrétan papírra kerül mindaz, amit a vitapartnerrel tisztázni szeretnénk.

Az őszinteség, az egyenesség és nyitottság kulcsfontosságú szerepet kaphat egy konfliktushelyzetben. Nem szabad csak a saját gondolatainkra koncentrálni. Hagyjuk a másik felet is szóhoz jutni és reagáljunk is arra.

Teljesen természetes, hogy konflikushelyzetben nem érezzük jól magunkat, de hosszú távon csak így lehet megfelelően együtt dolgozni, működni. Egy munkahelyen ez pedig a legkört és a munkát is befolyásoló tényező.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)