Jump to content

Mikor aktuális a pályaválasztásról beszélni?

2019. 03. 12. 19:00

Sikeres, boldog, önmagát a világban megtaláló felnőttként szeretnénk gyermekünk kezét elengedni, aki talpraesetten megállja a helyét a világban. Olyan szakmát szeretnénk az övének tudni, amiben jól érzi magát.

A pályaválasztás nehézségeivel mindenki szembe találja magát szülőként. Pici gyermekkortól dédelgethetnek álmokat a gyerekek azzal kapcsolatosan, hogy felnőtt korukban majd mivel szeretnének foglalkozni, de csak keveseknél állandósul egy orientáció, és még kevesebben valósítják meg ezt a gyermekkori álmukat.

Olyan szakmát szeretnének a gyerekek és szüleik is, amely jól jövedelmező lehet és a munkavégzés nem a kínok kínját jelentené a fiatal számára, vagyis megtalálná önmagát benne. Éppen ezért már idejében foglalkozni kell a pályaválasztás kérdésével.

Kisgyermekkorban még olyan terveket dédelgetnek a gyerekek, amelyeket gyorsan változtatnak, váltogatnak, és mire érdemlegesen kell dönteni, teljesen megváltozhat a nézőpont.

Érdemes feltenni azt a kérdést gyermekink számára, hogy mi lenne az a munka, amelyet úgy tudnának és szeretnének végezni, hogy a pénzt nem vagy csak keveset kapnának érte, akkor is szeretnék végezni? Az erre a kérdésre adott válasszal körvonalazódhat a gyermekek igazi vágya. Lehet, hogy a realitáshoz nem sok köze lenne, abból nem lehetne megélni, de hobbiként akár még űzhető tevékenységről lenne szó. Az is lehetséges, hogy olyan választ ad erre a fiatal, amely nemcsak megvalósítható, hanem még akár jövedelmező is lehetne. Az életünk nem lehet csak annyi, hogy rossz helyen töltjük a mindennapjainkat azt várva, hogy mikor ér véget a munkaidő, mikor lesz hétvége. Az ilyen élet nem élet. Éppen ezért fontos, hogy olyan iskolát és hivatást találjunk gyermekünk számára (közösen), amely a fiatal képességeihez igazodik, a végzettséggel a kezében piacképes munkaerőnek bizonyulhat.

Csak nagyon kevés az a diák, aki határozottan tudja, hogy mi szeretne lenni, és ehhez mérten tesz is azért. A legtöbb diák azonban nem így van. A tapasztalat hiánya, a bizonytalanság pedig rossz döntések, iskolaválasztások felé terelheti őket.

A szülőkkel közösen jóval a pályaválasztás előtt érdemes beszélgetni a diákoknak. Habár a vélemények és az elképzelések változhatnak, de biztosan akad legalább egy-két olyan irány, amely felé el tudnának indulni, ha a pályaválasztás aktuálissá válna. Érdemes a gyerekekben az önismeretet erősíteni, mert ha felismerik saját gyengeségeiket, akkor ki tudják kerülni azokat a helyzeteket, amelyek azt emelnék ki. Az erősségek számbavételével pedig erős alapokra lehetne helyezni a pályaválasztást.

Nem kötelezőszerű senki számára a felsőfokú oktatásban részt venni, de akkor legyen olyan terület, amely közel áll hozzá, és a szakma megszerzésében érezze a gyermek a szülői és az iskolai támogatást is. A meghitt családi beszélgetések során egyre inkább körvonalazódhat a gyerkőc útja, ezért  a támogatás, a gyermekünk igényeinek figyelembevételével próbáljuk meg a gyerekek útját egyengetni. Szülőként meg kell találni a határt abban, hogy ne a saját álmaikat akarják a gyerekükben megvalósíttatni, de a realitás talaján maradva találják meg a megfelelő iskolát, hivatást.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)