Jump to content

Már nem árt a pályaválasztáson gondolkodni

2017. 11. 11. 17:00

Az általános iskolai tanulmányok ideje alatt – főleg felsőbb tagozaton – többször szóba kerülhet a pályaválasztás. A tanulmányi eredmény függvényében és az önmegvalósítás jegyében már jó, ha van valami kitűzendő cél, ám ez nem olyan egyszerű és egyértelmű.

Minden gyerkőcnek van valami álma, hogy mivel szeretne foglalkozni felnőtt korában, de ez sokszor nem realista elveken alapszik. A lehetőségek, valamint a cél elérésébe fektetett munka sokszor meg sem célozza azt, amiről álmodozik egy kisdiák. Életkoruknál fogva sincsen még kellő ismeretük és tapasztalatuk, éppen ezért az általános iskolás diákok pályaválasztását még nagyban a szülők döntik el.

A legtöbb szülő álma, hogy gyermekének mindenképp minimum érettségi bizonyítvány kerüljön a kezébe, és a későbbiekben vagy egy jó szakmával bővüljön a lehetősége, vagy pedig felsőbb fokú tanulmányokat folytasson. Amikor már időszerű a középiskolai tanulmányokon gondolkodni, akkor számba kell venni az iskola kiválasztásánál több szempontot is. Az egyik legfontosabb, hogy a diák mit szeretne. Mindenképp olyan intézményt kell választani, amely a gyerkőc érdeklődését kielégíti. Ugyancsak szempont lehet az iskola megközelítése. Nem minden diák szeretne ilyen korán szüleitől távolabb kerülni, belecseppenni a kollégiumi életbe, míg mások vágynak erre. A gyermeknek és a szülőknek közösen kell ezt a részét is átrágniuk. A diákok számára ugyancsak nagyon fontos tényező, hogy az új választott iskolában lenne-e számára ismerős. Napjaik nagy részét az oktatási intézmények falai között és meghatározott diáktársak közelében fogja tölteni, így nem árt, ha legalább jól érzi magát az iskolában.

A diák érdekeit kell elsősorban szem előtt tartaniuk a szülőknek, azonban az ő feladatuk, hogy gyermeküket a megfelelő útra tereljék, hiszen már olyan élettapasztalattal bírnak, amivel egy tízen éves kamasz még nem rendelkezhet. Számba kell venni a gyermek képességeit és az ahhoz igazodó elérhető lehetőségeket is.

Tudatos pályaválasztóként mind a diákoknak, mind pedig a szülőknek érdemes ellátogatni az iskolai nyílt napokra, ahol lehetőség adódik belecseppenni egy-egy iskola életébe, körbejárhatják az intézményt, a termeket, közvetlen kapcsolatot teremthetnek ott tanuló diákokkal, ott tanító tanárokkal. Ugyancsak kiváló lehetőséget biztosítanak a pályaválasztási börzék, vásárok, ahol az adott környék iskolái mutatják meg magukat, lehetőségeiket. A legnagyobb szülői hiba az lehet, ha a saját meg nem valósított álmait a gyermekünkre terhelik rá. Azt várj el, hogy olyat csináljon, ami az ő álma, és egyáltalán nem illeszkedik a gyermek személyiségéhez, adottságaihoz, képességeihez.

Csak kevés végzős általános iskolás tudja azt határozottan, hogy mivel szeretne felnőtt korában foglalkozni, és még kevesebben vannak azok, akik azért tudatosan tesznek és dolgoznak is. Ha felsőfokú tanulmányokat is kitűz maga elé a diák, akkor már a középiskolát is úgy szükséges megcélozni, hogy az megfelelő felkészítést adjon a további tanulmányokhoz.

(Forrás: marmalade.hu | thebalance.com, momsmakingsixfigures.com, linkedin.com/képek)