Jump to content

Telekocsival olcsóbb a nyaralás

2014. 08. 08. 12:21

Egyre többen osztják meg utazási költségeiket a Telekocsi szolgáltatással, vagyis, amikor az egy irányba menők az interneten egymásra találva nem egyedül, hanem akár teli autóval jutnak el nyaralásuk helyszínére.

A magas olajárak és a gyengülő forint következtében vágtató benzinárak miatt egyre többe kerül a legkényelmesebb közúti eszközzel, az autóval eljutni a bel- vagy külföldi nyaralási célpontba, pláne annak, aki egyedül vagy csak párjával vág neki a túrának. E számlát vékonyíthatja, akár meg is negyedelheti a Telekocsi szolgáltatás, vagyis amikor több ember utazik egy négykerekűben és megosztják az utazás költségeit.

A potenciális útitársak Magyarországon az AutoHop internetes oldalán találhatnak egymásra, úgy, hogy akár az autó tulajdonosaként, akár utazóként megadják, merre tartanak. E módszer hatékonyságát mi sem jelzi jobban, mint hogy az idei nyaralási szezonban, május óta közel 27 ezer autós hirdetett meg balatoni utat, ami összesen 85 ezer elfoglalható utashelyet jelentett. Ők – átlagos vonat- és távolsági buszkapacitással számolva – 159 vonatot és 1682 buszt töltöttek volna meg.

Nem csupán azért népszerű ez az utazási forma, mert általa sokat lehet spórolni a benzinköltségen és az autópályadíjakon, hanem azért is, mert szerencsés esetben háztól házig való fuvart jelent, különösen a Balatonra menetel esetén. Ám egyre többen szerveznek utakat külföldre, mindenekelőtt a magyarok által leggyakrabban felkeresett Adriai-tengerpartra, valamint az olasz Velencére és környékére.

A költségmegtakarítási adatok meggyőzőek. Az egyik autóhoppoló például öt hónap alatt 138 ezer forintot spórolt azon, hogy útiköltségét megosztotta másokkal. A módszert különösen a nyitottabb személyiségűek kedvelik, akiknek ily módon lehetőségük van társas kapcsolatok kialakítására is.

Az AutoHopnak több mint 120 ezer tagja van itthon, de természetesen a csatlakozás nem feltétele az együtt utazásnak, anélkül is lehet útitársat keresni.

Egyes autósok talán ózkodnak – saját rossz tapasztalatból, vagy a hírek alapján – attól, hogy idegeneket vegyenek maguk mellé. Az ő félelelmérzetüket csökkentheti az internetes toborzódás, ami lehetőséget ad arra, hogy a jelentkezőkről az átlagosnál kicsit többet meg lehessen tudni.

Ugyanakkor létezik néhány aranyszabály, melyek betartása megkönnyítheti a telekocsikázást, nem veszi el az abban résztvevők kedvét az ismétléstől. A teljesség igénye nélkül: rugalmasság a találkozóhely meghatározásnál, pontos érkezés – ne kelljen a másikra várni –, valamint, hogy az útitársak legyenek tekintettel egymás szokásaira. Például a sofőr ne tegyen be olyan zenét, amit a másik nem szeret, vagy ne bömböltesse az autórádiót, -magnót, az utas viszont ne szemeteljen az utastérben. Ha pedig bármelyik félnek változik a szándéka, azt indulás előtt még időben tudassa a másikkal. Ezek azonban mind olyan előfeltételek, melyek alapján AutoHop nélkül, a mindennapokban is illik élni.

(Fotó: www.stalbans.gov.uk)