Jump to content

Július, a viharkárok horrorszezonja

2014. 07. 07. 12:46

A viharos időjárás az elmúlt öt évből háromban is júliusban okozta a legtöbb kárt, ám megfelelő óvintézkedésekkel akár teljesen megszüntethetők a potenciális veszélyforrások.

A vihar pusztításával kapcsolatos kárbejelentések több mint 30 százaléka 2009-ben, 2011-ben és 2012-ben is az év hetedik havában érkezett az Allianz Hungária Zrt.-hez. Országszerte egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, nagy erejű viharok, különösen nyáron. 2009-2013 között a biztosító több mint 95 ezer viharral kapcsolatos kárbejelentést regisztrált, ezeknek csaknem 45 százaléka a nyári szélsőséges időjárásnak köszönhető.

Míg egy átlagos hónapban közel 1300, a nyári hónapokban átlagban több mint 2800 az ilyen jellegű káresetek darabszáma az Allianznál, miután ebben az évszakban a viharok sokszor járnak jégesővel és villámcsapásokkal. Az elmúlt öt évben bejelentett jégverés által okozott károk több mint 80, míg a villámcsapásoké közel 70 százaléka történt nyáron.

Bár az időjárási hatások legtöbbször kivédhetetlenek, néhány megelőző intézkedéssel a viharokból származó károk enyhítők. Íme, néhány jó tanács:

1. A tetőt ért kisebb károsodások esetén – a további károk megelőzése érdekében – javasolt ideiglenes fóliázás készítése a sérült szakaszon.

2. A kárszakértő megérkezéséig ildomos megőrizni a káresetből visszamaradó törmelékeket, ez a pontos kárfelmérést segíti, így a kárfelmérés és a kifizetés menete is gyorsítható.

3. Amennyiben lehetőség van rá, a keletkezett károsodások lefényképezése szintén segítheti az egyszerűbb és gyorsabb kárfelmérést.

4. Viharos időjárás esetén ügyelni kell arra, hogy a nyílászárók zárt állapotban legyenek.

5. Erős széljárásnál célszerű a teraszokon, erkélyeken minden könnyen mozdíthatót rögzíteni, vagy szélvédett helyre rakni.

6. Évente legalább egy alkalommal és az erős széllel járó időjárást követően javasolt a tetőburkolatok, tetőcserepek áttekintése. Ezzel megelőzhető, hogy a már sérült tetőben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhető, hogy a sérüléséből eredő nyíláson keresztül az eső az épületbe jutva további károkat okozzon.

7. Zivatar idején – a villámlás okozta túlfeszültségből eredő károk megelőzése érdekében – célszerű kihúzni a konnektorból az elektromos készülékek csatlakozóit.

8. Mélyebben fekvő helyiségek, domboldali, hegyoldali ingatlanok esetében érdemes gondoskodni a megfelelő vízelvezetésről, nemcsak a saját, hanem a közterületről bezúduló víz esetén is.

9. A híradásokban, illetve az interneten érdemes nyomon követni a várható időjárást és a kiadott figyelmeztetéseket, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapját, illetve az okostelefonokra és táblagépekre készített vészjelző alkalmazását.

(Fotó: kindnessblog.com)