Jump to content

Nem mind fagylalt, ami annak látszik...

2017. 07. 12. 13:00

A nyár elképzelhetetlen fagyi nélkül, ezt a hűsítő finomságot ugyanis majdnem mindenki szereti. Szakértők szerint, fontos, hogy ne a mennyiségre, hanem a minőségre menjünk mielőtt megkóstolnánk az aktuális kínálatot. Sokan nem is gondolnak rá, pedig itt is megtalálhatóak a rossz minőségű, egészségtelen változatok.

Honnan tudjuk, hol valójában egészséges és jó minőségű fagyit választottunk?

Miből készülhet a minőségi fagylalt? Gyuris László szegedi cukrász, a Virág Cukrászda vezetője a madártej-fagylalt elkészítésén keresztül bemutatta, hogy csupán természetes alapanyagok és adalékokat kell használni a hűsítő édesség elkészítéséhez. Így kiemelte, hogy a madártej-fagylalt akkor az igazi, ha abban vaníliarúd magvai adják az ízt, és szentjánoskenyér-mag lisztje az, ami stabilizálja a tejben meglévő vizet. Kitért arra is, hogy számára megdöbbentő, hogy egyesek ezek a magvakat “rovarürüléknek” nézik.

Gyümölcsfagylaltok: passzírozás, és cukrozás

Ahhoz, hogy igazi gyümölcsfagyit készítsenek, a teljes mennyiség 30, de akár 100 százalékában gyümölcsöt kell tartalmaznia a fagyinak. Hozzátette: ahhoz, hogy a passzírozott gyümölcsmassza formálható legyen, cukrot kell adagolni, ennek aránya a teljes mennyiség minimum 20 százalék kell hogy legyen. A joghurtfagylaltnál is szempont szerinte, hogy ne tejből, hanem tényleg joghurtból készüljön.

Az albán fagylalt végét jelentheti a fagylalttörvény?

Tíz éve van a piacon, de az elmúlt években tört előre erősen az az albán eredetű fagylalt, amit a cukrász rossz minőségűnek tart. Természetes helyett mesterséges ízfokozókkal és színezékekkel van tele, és maga s a növényi zsír tartalmuk is. A készülő fagylalttörvénnyel kapcsolatban megjegyezte, hogy szerinte hatósági fellépés kellene ahhoz, hogy visszaszorítsák ezt a rossz minőségű fagyit, mivel – utalva az albán fagyik nagy térfogatára – úgy tartja: az ember nem mennyiséget, hanem élményt akar, amikor fagyizni szeretne.


(Forrás: marmalade.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)