Jump to content

Együnk több olívaolajat a szívünkért!

2014. 11. 28. 11:00

Érdemes több olivaolajat fogyasztanunk, ezzel ugyanis akár csupán hat hét alatt drasztikusan lecsökkenthetjük a szívroham kockázatát.

Egy friss kutatás megállapította, hogy az olivaolaj rendszeres fogyasztása erőteljesen lecsökkenti a koszorúér betegségek kialakulásának kockázatát. A Glasgowi egyetem kutatócsoportja vizsgálata során arra kért egészséges felnőtteket, hogy adjanak az ételeikhez naponta 20 ml, azaz körülbelül 4 evőkanálnyi olivaolajat. A kísérletben szereplő emberek korábban nem igazán fogyasztották az olasz konyhában igen elterjedt olivaolajat. Ebből kiderült, hogy elég csupán hat hét, hogy a kísérleti alanyok szívproblémákra való esélye lecsökkenjen.

Az olivaolaj omega-6 zsírsavat is tartalmaz, amely többek között szívvédő szerepet is betölt, de a magas vérnyomást is csökkenti, illetve segít egyensúlyban tartani a szervezet vérzsírszintjét.

Végül lássuk, milyen módszerekkel iktathatunk be mi is több olivaolajat a napi étrendünkbe?

Követhetjük az olaszok példáját, azaz vajazás helyett mártogassuk a kenyeret, vagy bagettet extraszűz olivaolajba! De salátaöntet formájában is remek ízt kölcsönöz a zöldségeknek, ha kis üvegben összerázunk egy összenyomott fokhagymagerezdet, sót, borsot, fél citrom levét, kis kanál francia mustárt olivaolajjal.

Ha szeretjük az olasz tésztaételeket, készítsünk pesto szószt olivaolaj, fokhagyma, pirított fenyőmag és parmezán sajt felhasználásával! Az alapanyagokat tegyük robotgépbe, majd pürésítsük. Ha túl sűrűnek találjuk, lazítsuk a masszát a tészta főzővizével. Végül keverjük össze a kifőtt spagettitésztával. A pesto szósz remekül illik szárnyasokhoz is, a maradékot pedig nyugodtan fagyasszuk le. 

(Kép: foodlve.com)