Jump to content

Mi az, amit iszol?

2015. 12. 16. 12:00

Különleges alkalmak esetén szívesen bontunk pezsgőt. Szeretjük frissítő ízét, a buborékok szánban való zizegését, a gyümölcsös ízt, magát a pezsgőzés hangulatát, ám többségünk nincs tisztában azzal, hogy mit fogyaszt. Vegyünk egy kis pezsgős leckét.

A pezsgőnek az alapja a bor, a bornak pedig a szőlő. Vagyis a pezsgőgyártás már a szőlőtőkén megkezdődik. A hagyományos érlelésű, champagne-i pezsgő, amely a saját üvegében érlelődik, három szőlőfajtából készülhet. Ezek a fajták engedélyezettek elkészítésükhöz: Pinos Noir, Pinot Meunier, Chardonny. A Pinos Noir testességét, aromáját adja a kék szőlő. A Pinot Meunier szintén kék szőlő, amely biztosítja a kellemes zamatot, illatot. A Chardonnay pedig az egyik legismertebb és legkedveltebb fehér szőlő, amely könnyed aromát ad a pezsgőnek. Emellett üde, virágillata miatt eleganciát kölcsönző.

Azt már tudjuk, hogy milyen szőlőfajtákat használnak fel a pezsgőkhöz, de egyáltalán nem biztos, hogy a pezsgőt kezünkben tartva és a címkét mustrálva el tudunk igazodni a kiírásokon. Segítünk egy picit, így ha szilveszterre vásárolsz buborékos italt, már némi rálátásod lesz, hogy miért fizetsz. Ha pedig ajándék gyanánt kapod, akkor a kóstolás közben felidézheted a most leírtakat, tanulmányozhatod szakértelemmel a címkét.

Ha sweet, doux írást látod a pezsgő papírján, akkor édes pezsgőről van szó, amely azt jelenti, hogy literenként 50 grammnál több cukrot tartalmaz.
A medium dry, demi sec azt jelzi, hogy félédes italról van szó, amely literenként 33-50 gramm cukortartalommal bír.
A dry és a sec jelzi, hogy édes ízű, 17-35 gramm közötti cukortartalmú pezsgőt tartunk a kezünkben.
Az extra dry vagy extra sec jelenti, hogy édes pezsgőről van szó, de savas ízérzetű. Literenkénti cukortartalmat 12-20 gramm között lehet.
Az extra brut fanyar pezsgő, de kellemesen az. Íze kiegyensúlyozott, 6 grammnál nem tartalmaz több cukrot literenként.
És végül létezik a nagyon száraz és fanyar pezsgő, a brut nature, amelyben a cukormennyiség 3 gramm és az alatti értékű lehet literenként.

A brut jelzi a nyerspezsgőt, amely egyben azt is jelenti, hogy az ilyen címkéjű pezsgők a legerősebbek. Találkozhatsz olyan minősítéssel, mint Blancs de niors, amely azt jelenti, hogy a pezsgő vörös szőlőből készült. A Blancs de blancs jelzi a fehér szőlőt. A Crémant tudatja velünk, hogy az adott pezsgő kevésbé habzó fajtájú.

(Kép forrása: flickr.com)